Enklaver og Eksklaver

Definisjonen på enklaver er landområder som er fullstendig innesluttet av et annet lands område. De mest stringente tolkningene inkluderer ikke havområder, eksempelvis San Marino og Vatikanstaten. Jeg har imidlertid valgt å ta med disse her,  typiske eksempler er Gibraltar og Monaco. Disse områdene kalles for nestenenklaver.

Mange eksklaver er ofte enklaver, men ikke alltid. En eksklave defineres som et område som er utenfor et lands hovedområde. Kaliningrad er derfor en en eksklave men ikke en enklave siden det grenser til to land. Gibraltar er både en enklave og en eksklave siden Gibraltar er Britisk område.

Jeg har har alltid vært fascinert av geografiske områder med spesiell status. De enklavene jeg har vært i er San Marino og Vatikanstaten. Alaska og Nord-Irland regnes også som nestenenklaver siden de grenser til kun ett land, og jeg teller selvfølgelig disse også med, siden jeg er opptatt av kvantitet. Av andre tilsvarende områder med lignende status må jeg nevne at jeg har vært i Hong Kong og Macau, som ikke kan regnes som enklaver lenger siden de nå er en del av Kina. Utrolig fascinerende steder begge to.

Til sommeren skal vi reise til Bodensjøen helt sør i Tyskland. Vi skal bo i en by som heter Überlingen. Da er mitt store mål å besøke det innesluttede landet Liechtenstein som ikke er en enklave siden det grenser til Østerrike og Sveits. Spennende likevel å skulle besøke et land jeg ikke har vært i, tidligere, og som har en noe spesiell status. Det er dessuten et EFTA-land. Jeg har som mål å besøke enklaven Büssingen i løpet av den reisen. Dette er en tysk enklave inne i Sveits. Det er også en region i følge nettsiden http://www.mosttraveledpeople.com. Ut i fra det jeg har lest om akkurat den enklaven, er det ingenting å se på der. Det viktigste er allikevel at jeg har vært der. Så må jeg finne et skilt som kan bevise at jeg har vært der. Stå ved siden og posere.

Mine enklavedrømmer de nærmeste årene er i første omgang Gibraltar og Monaco.  Del gjerne noen enklavedrømmer eller historier.

 

5 kommentarer til “Enklaver og Eksklaver

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s