Enklaver, Eksklaver og andre geografiske avgrensede områder

Jeg har har alltid vært fascinert av geografiske områder med spesiell status.

Definisjonen på enklaver er landområder som er fullstendig innesluttet av et annet lands område, eksempelvis San Marino og Vatikanstaten. De mest stringente tolkningene ekskluderer landområder som grenser til kun et land og et hav. Typiske eksempler er Gibraltar og Monaco. Disse områdene kalles for nesten-enklaver. Jeg har imidlertid valgt å ta med disse i dette innlegget. I denne måten å definere enklaver på, kan både Sør-Korea, Nord-Irland, Gambia, Portugal, Alaska og Jylland i Danmark regnes for nesten-enklaver. 

En eksklave defineres som et område som er utenfor et lands hovedområde, som nevnte Alaska. For å forklare dette er det lettere å vise med et konkret eksempel. USA sitt hovedområde er 48 stater fra California på vestkysten til New York på østkysten. Alaska ligger avgrenset fra dette hovedområdet, pga. Canada. Mange eksklaver er ofte enklaver, slik som Alaska her, men ikke alltid. Kaliningrad er kun en en eksklave men ikke en enklave siden det grenser til to land. Gibraltar er både en (nesten-)enklave og en eksklave siden Gibraltar er et Britisk eksternt område, som ligger utenfor Storbritannias hovedområde, og er omsluttet av Spania og hav.

De enklavene og nesten-enklavene jeg har vært i er San Marino, Vatikanstaten, Alaska, Nord-Irland og nylig Büsingen, som jeg beskriver nedenfor. Jeg teller selvfølgelig nesten-enklavene med, siden jeg er opptatt av kvantitet. Av andre tilsvarende områder med lignende status må jeg nevne at jeg har vært i Hong Kong og Macau, som tidligere kunne regnes som britiske og portugisiske enklaver, men ikke lenger siden de nå er en del av Kina. Utrolig fascinerende steder begge to. Jeg har også besøkt Danmark og Jylland flere ganger. 

Sommeren 2018 vi reise til Bodensjøen helt sør i Tyskland. Vi bodde i en landsby som heter Überlingen. Innleggene kan du lese om her: En kort rapport fra reisen til Bodensee. Da var mitt store mål å besøke det innesluttede landet Liechtenstein Bodensjøen dag 3: Reisen til Liechtenstein(del 2).  Liechtenstein er ikke en enklave siden det grenser til to land, både Østerrike og Sveits. Det er heller ikke en eksklave, siden det ikke er et separat område fra et lands hovedområde, det er selvstendig land. Spennende likevel å skulle besøke et land jeg ikke har vært i tidligere, et bittelite land som ligger inneklemt. Mange av fylkene i Liechtenstein er også oppdelt på finurlig vis, noen av fylkene er totalt omsluttet av andre fylker. Se for deg at deler av Akershus er totalt omsluttet av Østfold. Slik er det med mange fylker i Liechtenstein. Det er dessuten et EFTA-land, jeg har bare Island igjen å besøke for å få vært i alle disse landene. Jeg hadde som mål å besøke enklaven Büsingen i løpet av den reisen. Reisen dit kan du lese om her: Bodensjøen – dag 1. Dette er en tysk enklave inne i Sveits. Det er også en region i følge nettsiden http://www.mosttraveledpeople.com. Ut i fra det jeg hadde lest om akkurat den enklaven, er det ingenting å se på der. Det viktigste er allikevel at jeg faktisk har vært i enklaven Büsingen. Jeg var også heldig som fant et skilt som kan bevise at jeg har vært der. Vi kom heller aldri inn i selve landsbyen da den var stengt av veiarbeid dessverre.

received_10212413274622137.jpeg

Jeg syns det også er kult med «nesten-nesten-enklaver» som jeg velger å kalle det. De er nesten nesten-enklaver da det er landområder totalt omsluttet av et annet område, med unntak av et felt der det går en elv igjennom. Hvis du går over elven via en bru kommer du til samme landområde som «nesten nesten-enklaven». Jeg besøkte to slike steder i 2018. Stein am Rhein er et sveitsisk landområde på nordsiden av Rhinen totalt omsluttet av Tyskland, foruten det sveitsiske området som det er knyttet til via en bru på sørsiden av Rhinen. Kult ikke sant? For øvrig en veldig koselig landsby, som du ser på bildet nedenfor. På samme ferie besøkte jeg også det eneste tyske landområdet på sørsiden av Rhinen som er totalt omsluttet av sveitsisk område. Alle slike områder er listet opp som XL-punkter i nomadmania.com – de ultimate stedene å besøke for Verdensnerden.

20180709_202040.jpg

Mine enklavedrømmer de nærmeste årene er i første omgang Gibraltar og Monaco. Drømmer også om å besøke de spanske enklavene Ceuta og Melilla i Nord-Afrika. Jeg har også lyst til å besøke det spesielle grenseområdet mellom Nederland og Belgia som heter Baarle-Nassau og Baarle-Hertog som Bilivoka skriver så fint om her: https://bilivoka.com/nb/helt-i-grenseland/. Har dere noe erfaringer med enklaver, eksklaver eller andre spesielle geografiske områder? Del gjerne disse med meg.

6 kommentarer om “Enklaver, Eksklaver og andre geografiske avgrensede områder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s