Min geografiske interesse for Litauen

Hvilket land er det eneste landet i Europa som grenser til Russland i vest. Jo vi snakker om Litauen som grenser til den russiske eksklaven Kaliningrad. Kaliningrad er ikke en enklave da det ikke er omsluttet av et land alene. Les gjerne mer om enklaver-og-eksklaver her. Likevel er den aller viktigste geografiske grunnen til at jeg ville besøke Litauen at dette er det eneste baltiske landet jeg enda ikke har besøkt. Før nå for to uker siden. I dette innlegget skal jeg nevne noen områder som gjør akkurat Litauen så geografisk interessant, noen var jeg så heldig å få besøke.

La oss begynne i hovedstaden Vilnius. Ikke langt fra sentrum av Vilnius har du selvutnevnte republikken Uzupis. Slik at jeg har forstått er denne republikken mest et mediestunt for et kunstnersamfunn. Hvis du ønsker å lese mer om Uzupis kan du lese mer i inleggene til Bilivoka, Favorittreiser og Renates reiser her: https://bilivoka.com/nb/republikken-uzupis/ , http://www.renatesreiser.com/land-uz/ og https://www.favorittreiser.no/juletur-til-vilnius/ . Jeg var så heldig at jeg fikk tatt en tur innom dette området på min første guidede tur i Vilnius.

Et område i Litauen som faktisk har vært en mikrorepublikk er Paulava Republikken som var en selvstendig stat i årene 1769-1795. Området var på 30.4 kvadratkilometer, hadde en populasjon på 800 mennesker, og ligger 35 km sør for Vilnius. Landet fungerte som en fristat uten livegenskap i motsetning til de omkringliggende landene. Jeg vurderte å dra på besøk til denne republikken på min siste dag i Litauen. Dessverre fikk jeg ikke tid til det.

Jeg vil også kort nevne Djiveniskes appendix. Dette er et område som er ca 90% omsluttet av Hviterussland der kun 10% henger sammen med resten av Litauen. Området ligger sørvest for Vilnius. Dit rakk jeg dessverre ikke å besøke.

Har dere hørt om astronomen Friedrich Georg Wilhelm Struve? En utrolig viktig mann for den moderne geografien. I perioden 1816-1855 markerte han flere punkter fra Hammerfest i nord til Svartehavet sør langs en meridian. Denne jobben bidra til å beregne jordens eksakte størrelse og gjorde konstruksjonen av kart mer nøyaktig. I 2005 ble 34 av disse punktene erklært av UNESCO til å tilhøre verdensarven. Helt siden jeg besøkte Alta i 2009 har jeg vært opptatt i å besøke et slikt punkt. Turen til en slikt punkt hadde vært mulig med en ekstra innsats i 2009 Alta, Finland og Estland i 2016 og nå sist i Latvia i februar 2019. Likevel var det først nå jeg fikk besøkt et slikt punkt ved landsbyen Meschanzi. Det ble et stopp på 10 minutter der jeg tok litt bilder. Nok et UNESCO verdensarvsted besøkt.

I 1989 bestemte en gruppe franske forskere fra French National Geographical Institute at det skulle beregne Europas sentrum der Spitsbergen var nordligst, Kanariøyene var sørligst, Uralfjellene var østligst og Azorene var vestligst. I forbindelse med at Litauen ble medlem i den Europeiske union ble det lagt et monument over dette midtpunktet i Europa. Dette punktet lå bare ti minutter fra Struve monumentet som jeg nettopp har skrevet om. Ganske kult å ha besøkt midpunktet i Europa.

Som en markering av at Europas sentrum var blitt plassert i Litauen valgte den litauiske kunstneren Gintaras Karosas å anlegge den 55 hektar store skulpturparken ikke langt unna 1991. Nå huser denne parken rundt hundre skulpturer. Da jeg liker å rusle i skulpturparker avslutter jeg min lille geografileksjon med noen bilder herfra.

2 kommentarer om “Min geografiske interesse for Litauen

 1. Renates Reiser januar 4, 2020 kl. 6:48 pm

  For et spennende besøk i Litauen med mange nye opplevelser! Uzupis syntes jeg var et gøyalt påfunn, og veldig gøy at du kom deg til Europas midtpunkt!

  Liker

  • verdensnerden januar 6, 2020 kl. 9:38 am

   Ja Litauen ga mange spennende opplevelser. Landet har mange interessante geografiske punkter. Kult å besøke Europas midtpunkt. Men landet har også en svært interessant historie som jeg skal skrive mer om, om kort tid.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s