En fantastisk helg i Litauen

Jeg ble svært positivt overrasket over Litauen. Både over hvor fint det er og den svært interessante historien dette landet har. Fremover kommer det flere innlegg fra denne turen, og jeg tenker å dele disse innleggene i ulike tidsepoker som landet har hatt. Men først skal jeg gi dere en oppsummering fra denne turen.

Etter å ha ankommet Vilnius kvelden før var jeg uthvilt og klar for å se hovedstaden. For å få en god oversikt oversikt over byen hadde jeg meldt meg på gratis guidet tur i byen. Jeg brukte et firma som heter https://www.vilniuswithlocals.com/ . Konseptet er at det er gratis, men de forventer tips for innsatsen. Denne turen ga meg et lite overblikk over hva byen har å by på og en fyldig historieleksjon. Vi besøkte blant annet Gamlebyen, Jødekvartalet og Uzupis fristad. Slike turer anbefales virkelig. Jeg likte det såpass godt at jeg meldte meg på ny tur dag to.

Etter en god lunsj var jeg klar for mer sightseeing. Etter en rask tur over elven Vilija for litt utsikt, bestemte jeg meg for å besøke Litauens nasjonalmuseum, i bygget som het New Arsenal, både for interessen og for å varme meg. Dette var et slags historisk museum med fokus på bruksgjenstander som klesdrakter, verktøy service og smykker. Ikke helt min greie så det ble et relativt kort besøk. Derfra var det kort vei til Upper Castle og Gediminas Tower. Upper Castle ligger på et høydedrag med flott utsikt over byen. Dette området er det eldste området for bebyggelse i Vilnius. Historien rundt denne bebyggelsen kunne du lære om i museet ved Gediminas Tower som rager høyest i Upper Castle. Flott utsikt var det også fra dette museet. Det siste museet jeg fikk besøkt var Palace of the Grand Dukes. Dette museet var utrolig bra og ga en salig blanding av arkeologi fra det opprinnelige slottet til en flott rekonstruksjon av slottet slik det var historisk. Mer om dette bygget senere. Deretter ble det en liten tur på rommet før jeg fikk en god middag senere på kvelden.

Godt uthvilt neste dag skulle jeg ha en ny dag med sightseeing. Da jeg likte de guidede turen dagen før ble hadde jeg meldt meg på en ny tur kl 14 med fokus på sovjettiden. Men først et par museer. Jeg begynte med litt kunst med museet Kasys Varnelis House-Museum, må jo få med meg litt kunst. Jeg likte museet svært godt. Deretter måtte jeg få litt sovjet-inspirasjon før vi skulle guides. Det beste muligheten for å lære om dette var museum of occupation and freedom fights eller KGB museet som det også ble kalt. Det siste jeg gjorde før det ble mørkt var Sovjet turen som var guidet. Her fikk vi lært mye historie fra denne mørke tiden i Litauens historie og sett mye sovjet-arkitektur.

Senere på kvelden var jeg så heldig at jeg fikk overvære julegrantenningen og åpningen av julemarkedet. Dette var et stor arrangement. Det var sinnssykt mye mennesker der og helt umulig å finne et sted å spise. Til slutt endte jeg opp ved en japansk inspirert restaurant rett ved hotellet. Jeg skriver sjelden om mat med mindre det er svært godt, men ved Narushi hadde de ekstremt god mat. Anbefales!

Storstil julegrantenning med flere tusen mennesker

Den siste dagen var den dagen jeg hadde gledet meg mest til. Jeg skulle nemlig leie bil og kjøre ut på landsbygda. Jeg har god erfaring med at turer utenfor byene kan være riktig så spennende. Det fikk jeg erfare på min tur i Latvia i februar som du kan lese om her: latvia-den-tredje-dagen-rundale-palace og latvia-kuldiga-og-venta-rapids. Jeg skulle innom fem steder. Først besøkte jeg Trakai som er kjent for sitt slott. Her var det lurt å komme tidlig på morgenen for mest mulig instagramvennlighet. Deretter kjørte jeg til Kernave UNESCO verdensarvsted, med sin arkeologiske spesielle betydning fra middelalderen. Etter et par korte stopp av spesiell geografisk interesse, som jeg skal skrive mer om i et senere innlegg endte jeg opp i skulpturparken Europa park. Denne parken fikk jeg ruslet rundt i mer eller mindre alene. Det ble deretter mørk og jeg måtte komme meg tilbake til Vilnius.

Alt i alt har jeg hatt en fantastisk tur til Litauen. Mer om disse stedene kommer det mer om ganske snart. Litauen er absolutt undervurdert med en spennende historie og mye flotte byggverk. Dette landet må jeg absolutt tilbake til.