Romerske Amfiteatre

Mine store høydepunkter når jeg er på reise kombinerer gjerne historie og arkitektur. Gjerne storslagen arkitektur. Romerske amfiteatre har i den siste tiden vekket min interesse.

Romerriket på sitt største dekket på sitt største store områder rundt middelhavet, med de nordafrikanske landene i sør og halve Europa i nord medregnet blant annet Spania, Portugal, Frankrike, England, sørlige Tyskland og Balkan. Det er utrolig mye historie rundt romerriket som jeg ikke skal gjenfortelle her, men de etterlot seg mange byggverk, der de mest storslagne var amfiteatrene.

I følge store norske leksikon er det registrert omlag 230 slike amfiteatre rundt om i verden. Disse er bevart i ulik grad der noen er kun minimale ruiner mens noen få står mer eller mindre intakte. Amfiteatrene ble i stor grad brukt til dyrekamper og gladiatorkamper.

I form er de sirkelformede eller ovale omgitt av konsentriske tribuner med stigende avtrappede tilskuerplasser. Amfiteater betyr dobbelt teater der man tenker seg at to teatre er slått sammen til ett.

Etter å ha sjekket diverse nettsider er nevner jeg her ti stykker som peker seg ut: Uthina-Tunisia, Pozzuoli i nærheten i av Napoli i Italia, Leptis Magna-Libya som også er et enormt arkeologisk område, Arles og Nimes i Frankrike, Pompeii-Italia, Pula-Kroatia, Verona-Italia, El Djem i Tunisia og til slutt Colosseum som er den aller største og den meste kjente av disse. Mange av disse stedene er definert av Unesco som verdensarv, enten selve teateret eller det arkeologiske området.

Jeg ble kanskje ekstra oppmerksom på slike steder i fjor da jeg besøkte Pula helt nord i Kroatia. Jeg har også tidligere besøkt Colosseum da jeg var tenåring. Jeg besøkte da også Pompeii, men er usikker på om vi var innom amfiteateret den gangen.

På mine neste reiser i dette området vil jeg være oppmerksom på om det ligger romerske amfiteatre eller ruiner av amfiteatre der jeg skal være på tur. Av turer jeg har spesielt lyst på i første omgang i denne forbindelse må være Tunisia og besøke både Uthina, og El Djem og selvfølgelig rester av det store riket Kartago. Alternativt ser jeg for meg tur til Sør-Frankrike og besøke Nimes og Arles og kombinere det med staten Monaco som jeg aldri har vært i. Håper å få besøkt så mange som mulig.

cropped-20170720_1259142.jpg

3 kommentarer om “Romerske Amfiteatre

  1. Tilbaketråkk: Kroatia – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s