Palanga Litauen

Sommeren 2021 fikk vi vår første utenlandsferie siden 2018 og min siste utenlandstur siden 2019. Turen ble planlagt ganske spontant egentlig. Vi hadde lenge snakket om at årets tur ville bli til Sørlandet. To uker før vi skulle på tur kom jeg med et uvanlig forslag. Hva med å bruke bonuspoeng til å reise utenlands. Vi voksne er begge fullvaksinerte og flere land var grønne. Jeg hadde gode minner fra min reise til Jurmala, Riga(februar 2019) med min yngste datter og sjekket om det var bonusreiser til Riga. Det var det ikke, men Palanga, Litauen var ledig. Jeg hadde også et godt inntrykk fra min forrige tur til Litauen(nov/des 2019), men hadde ikke vært i denne delen av Litauen. Til min store overraskelse fikk jeg positiv respons fra min kone. Med bonuspoeng kostet turen meg 40000 poeng og 1500 kroner i skatter og avgifter for fire. Turen ble derfor langt billigere enn en langhelg på Sørlandet.

Turen varte en uke fra mandag til søndag. Mandagen var i hovedsak reisedag. Vi mellomlandet i Kastrup og landet på Palanga flyplass klokka fire. Hjemover skulle vi fly direkte. 10 minutter nord for flyplassen ligger landsbyen vi skulle bo på, Sventoji. Ettermiddagen brukte vi til å gå langs stranden til sentrum av Sventoji. Selv om det var mye bølger, brukte de to tøffeste i familien anledningen til en liten dukkert ved Sventoji beach.

Godt utvilt var vi klare til å utforske Palanga på tirsdag. Palanga ligger 20 minutter sør for Sventoji med buss som går hver halvtime. I mine øyne ble ikke dagen helt effektiv da mye tid brukt på shopping. Vi fikk likevel besøkt museet for optiske illusjoner og også besøkt stranden ved Palanga. Fra bussholdeplassen i Palanga går det en lang gågate full av restauranter, boder og familieaktiviteter. Denne gaten ender i en brygge helt til kysten og stranden. Denne gangen var også jeg tøff nok til å bade.

Vi likte oss så godt i Palanga at vi dro tilbake til Palanga på onsdag. Denne gangen ønsket jeg å besøke den botaniske hagen i Palanga. På veien ditt gikk vi forbi en koselig liten skulpturpark. I sentrum av den botaniske ligger Tiškevičiai palasset. Ikke det største slottet jeg har sett men virkelig blant de vakreste, beplantingen var også spesielt vakker. I dette palasset ligger Palangas mest kjente museum, rav museet, som inneholder en av de største samlingene av rav i verden. Rav er en smykkestein som stammer fra kvae fra trær forsteinet 50 millioner år tilbake. Fargespekteret går fra lysegul til oransjerød, men den vanligste fargen er oransje. I hele Palanga er de et stort utvalg av boder og butikker som selger smykker og andre objekter med rav. Senere på dagen fikk vi igjen vært på stranden.

Torsdagen kom den viktigste dagen for Verdensnerden. Vi skulle besøke et UNESCO verdensarvsted, den kuriske landtunge. Denne landtungen er 100 km lang og er delt av Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad. Landtungen er alt fra 500 m til 4 km bred. Vest for landtungen har de en sammenhengende sandstrand mot Østersjøen. Møt øst har du den kuriske lagunen som mange koselige småbyer og område med siv og et rikt fugleliv. For å komme dit måtte vi først ta bussen til Klaipeda som jeg skal snakke mer om nedenfor. Derfra gikk vi et stykke for å komme til en båthavn der det var en ferge som tok oss over til landtungen eller Neringa som det heter på litauisk. Båten tar 5 minutter og går jevnlig til landsbyen Smiltyne, lengst nord på landtungen. Herfra går det jevnlig busser helt ut til ytterste landsbyen i den litauske delen, Nida. Dette tar cirka en time. Jeg syns det var langt og foreslo at vi dro til byen Juodkrante, den nest største landsbyen på den kuriske landtungen etter Nida, på den litauiske delen, 20 minutter unna Smiltyne. Vel framme i Juodkrante gikk vi over til stranden, to kilometers gåtur til den andre siden av landtungen. Utrolig vakkert.

Etter noen timer bading var vi fornøyd og gikk tilbake mot Juodkrante. Nesten framme måtte vi innom heksehøyden(hill of Witches) som er en gratis skulturpark av treskulpturer av mytisk karakter. Veldig fascinerende. Jeg var også nødt til å ta bilde av den offisielle UNESCO skulpturen og meg, da jeg samler på å besøke slike steder, jeg har nå besøkt 70 slike steder. Mens vi ventet på bussen i Juodkrante fikk vi oppleve et utrolig hyggelig havneområde. Det var også en midlertidig skulpturpark av sandslott som imponerte oss. Vi kom sent hjem og var nødt til å ta drosje fra Klaipeda for å komme oss hjem. Til vår store positive overraskelse kostet denne turen på 40 minutter bare 40 euro.

Etter en ganske heftig dag i forkant gikk fredagen ganske rolig for seg med en treg start. Vi kom oss til slutt til Palanga. Der ble det en del shopping. Det ble blant annet kjøpt litt klær og smykker. Jeg og min yngste datter fikk lurt oss en tur til Palanga resort museum som er et slags bymuseum over Palanga. Ganske informativt og interaktivt med litt knapper å trykke på for min datter. Vi avsluttet dagen ved aktivitetsparken i Palanga, der de har trampolinepark, zipline, minigolf og mye annet.

Palanga resort museum

Selv om vi hadde vært innom Klaipeda på vei til den kuriske landtunge, følte jeg ikke at jeg hadde fått noe særlig inntrykk av byen. Byen er ganske stor med sine 200000 innbyggere og er Litauens eneste havneby. Byen har en ganske interessant historie med sine tyske bakgrunn da den het Memel. Mer om dette i et senere innlegg. På vei fra bussholdeplassen til sentrum gikk vi gjennom en Klaipeda skulpturpark. Et av målene med turen var en meget spesiell gangbro som var operert av to menn som åpnet med muskelkraft den for båter et kvarter hver time. Ved denne broen er det også en ganske uvanlig statue som dere ser bilder av under. Ellers gikk tiden til å rusle i sentrum og blant annet se teaterplassen og ta bilde av en søt liten musestatue. Jeg og min yngste datter tilbrakte en time på det historiske museet i byen. Skal jeg være ærlig var både museet og resten av byen en liten skuffelse. Ikke den mest interessante byen jeg har vært i. Derfor kom vi oss hjem relativt tidlig.

Søndagen skulle vi hjem, men flyet gikk ikke før 1730. Vi hadde derfor fram til klokken fire. Vi holdt oss i Sventoji. Vi var dessverre uheldig med ubehagelig mye regn. Vi avsluttet oppholdet med middag ved en restaurant med navn Titanikas eller Titanic. Velig kult interiør og god pizza. En veldig fin ferie som passet oss perfekt og en lettelse med endelig fått reist utenlands.

3 kommentarer om “Palanga Litauen

 1. Renates Reiser september 8, 2021 kl. 10:55 am

  Ser ut som dere fikk dere en skikkelig fin tur til Litauen! Spennende å lese. Helt fantastisk å endelig kunne reise utenlands igjen, eller hva? 🙂

  Liker

  • verdensnerden september 8, 2021 kl. 3:11 pm

   Ja det er godt å kunne reise utenlands igjen. Vurderer ny tur før jul. Har en uke ferie til gode og mye bonuspoeng.😉 Flott at du likte innlegget. 😊 Tror ikke så mange har skrevet om Palanga.

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Litauen – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s