Yosemite national park

En av mine største naturopplevelser og en av mine favorittsteder i USA er Yosemite national park. Parken ligger i California, tre timer med bil øst for San Fransisco. Parken er et enormt naturområde på 3081 kvadratkilometer. Yosemite ble nasjonalpark i 1980 og så tidlig som 1984 ble dette området innlemmet på UNESCO sin verdensarvliste. Som noen vet samler jeg på slike steder. Parken er kanskje mest kjent som enorme monolitter, spektakulære fosser, sine mammuttrær og et enormt rikt dyreliv.

De mest kjent monolittene er El Capitan og Half Dome. Begge disse er svært populære for fjellklatrere med opptil 900 meter høye fjellvegger.

Av fosser er den aller mest kjente fossen Yosemite falls som er den 20. høyeste i verden og den 3. høyeste frittstående fall i verden. Et imponerende skue. Av de andre kjente fossene i parken har vi Bridalveil, Chilnualna og Vernal falls.

Jeg fikk besøkt denne nasjonalparken i 2008 sammen min kone, som en del av en lenger tur som du kan lese mer om i Usa. Vi hadde åpenbart planlagt for lite. Vi ankom Yosemite dalen fra San Fransisco sent på dagen. Det er spesielt i denne dalen midt i parken som det meste skjer. Denne dalen ligger 1200 meter over bakken med enorme fjell på tre kanter. Da det er over fire millioner besøkende i året er det lurt å planlegge turen bedre og bestille overnatting og lese seg opp på turer. Vi fikk til slutt overnatting i et telt i et teltområde. Da vi absolutt ikke hadde planlagt for slik overnatting, ble det kalt. For at bjørner ikke skulle ødelegge bilen var vi nødt til å tømme bilen helt og låse alt i bjørneskap. Vi ble faktisk vekket midt på natten av skudd som ble avfyrt for å skremme bjørnene.

Etter en tøff natt skulle vi videre. Vi fikk sett litt mer av dalen men kjørte raskt videre opp i høyden. En halv time med kjøring og vi kom opp til Glacier Point med en helt utrolig utsikt. En av mine virkelig store naturopplevelser. Her får du et godt overblikk over Yosemite Valley. Bildene her sier alt for lite.

Derfra skulle vi kjøre en stykke lenger sør i nasjonalparken, til Mariposa Grove. Dette området er kjent for de enorme trærne mammuttrær eller kjempesequoia trær som er verdens største trær i volum. De er også svært gamle og kan bli opptil 3800 år gamle. Her finner du parkens nest største tre og det mest kjente, nemlig Grizzly Giant. Nå som jeg jobber med dette innlegget ser jeg at det er et større tre i Yosemite nemlig Washington, dette treet er litt mer utilgjengelig men også i Mariposa Grove. Må gå dit neste gang. Likevel er ikke disse i de største i verden. Disse to trærne er på 17 og 25 plass verden når det gjelder volum. Mange av de aller største trærne ligger i Seqouia nasjonalpark litt lenger sør i California som jeg besøkte 1995 på min første store roadtrip i USA. Her finner du også verdens største som heter General Sherman som var et imponerende skue.

I tillegg til all denne storslagne naturen er dette området svært rikt på dyreliv. Dette fikk vi blant annet oppleve med diverse hjortedyr i Yosemite dalen og fugleliv fra Glacier Point. Hvis du du er på ferie i California vil jeg absolutt anbefale at du bruker noe av tiden i Yosemite nasjonalpark. Da jeg var der brukte vi av alt for liten tid der. Jeg vil gjerne komme tilbake og se mer av området og gjerne gå flere fotturer i dette området. Yosemite byr på mange muligheter for friluftsliv i en svært vakker nasjonalpark.

4 kommentarer om “Yosemite national park

 1. Marianne - Glimt av verden september 26, 2019 kl. 10:29 pm

  Bjørneskap, faktisk! Hørtes jo veldig nødvendig ut, da, når man må skremme vekk bjørner om natten. Yosemite er et sted jeg gjerne kunne tenke meg å besøke.

  Liker

  • verdensnerden september 27, 2019 kl. 9:00 am

   Ja Yosemite er er fantastisk. Vi fikk fortalt at hvis vi hadde så mye som en tyggegummi bilen kunne bjørnen ødelegge biler for å komme seg inn. Hvis du ser på bildet av min kone utenfor teltet ser du bjørneskapet på høyre side. Yosemite er mitt absolutt største naturopplevelse i USA. Da sammenligner jeg med andre store opplevelser som Grand Canyon. Neste gang jeg drar dit er det nok litt mer planlagt og en mer komfortabel overnatting. 🙂

   Liker

 2. Renates Reiser oktober 19, 2019 kl. 11:54 am

  Yosemite er et fantastisk sted, helt enig med deg! Spennende med overnatting i parken, selv om bjørnene kanskje kunne være litt nærgående. Men det er jo litt av eventyret. 😉

  Husker vi hadde litt problemer med uttalen på navnet før vi ankom, haha. Uttalte det rett som det stod skrevet (stum «e» på slutten), framfor å legge vekt på vokalen på slutten, så det ble noen komiske øyeblikk angående det.

  Liker

  • verdensnerden oktober 21, 2019 kl. 11:27 am

   Håper jeg får mulighet til å dra tilbake. Jeg følte meg aldri truet av bjørnene, det er litt av spenningen. Neste gang skal jeg også overnatte mer komfortabelt. Jeg hadde allerede lært meg uttalen siden jeg har bodd i USA tidligere, men ser at de færreste norske sier det riktig. Alt for mange som reiser til California dropper Yosemite. Det er helt uforståelig!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s