USA

Jeg har et spesielt forhold til USA. USA består av 50 stater, samt Washington DC (District of Columbia), som både er hovedstaden, og et separat distrikt. Jeg har til nå vært i 47 av 50 stater, og som  dere vet er det antall og kvantitet som er viktig for meg! I 1994 var jeg 16 år og ferdig med ungdomsskolen. Da reiste jeg som utvekslingsstudent til dette mangfoldige landet. Jeg skulle gå et skoleår på high school, en skole som het Grayson County High. Skolen lå i staten Kentucky, ved et sted som heter Leitchfield. Men først var alle utvekslingstudentene invitert på camp i to uker på det velkjente universitetet Yale. Yale ligger i byen New Haven, i staten Connecticut. Vi var en stor gjeng med forventningsfulle norske ungdom som fløy mot USA. Dårlig vær gjorde at vi måtte lande på Dulles airport, i staten Virginia, som ligger ved Washington DC. Det endte med en overnatting og kort sightseeing der. Jeg kunne heldigvis da krysse av to ekstra regioner (staten Virginia (1) og Washington DC)! Det var hyggelig å være på camp i Yale, Connecticut (3). I løpet av disse ukene fikk vi også tatt en tur på stranden og en dag på besøk til New York City, som ligger i staten New York (2). I storbyen gikk vi på toppen av det originale World Trade Center og utforsket Central Park, Little Italy, Times Square, Chinatown (og en liten tenåringsflørt…).

Året i Kentucky (4) var stort sett ett år der jeg levde et vanlig hverdagsliv som skoleelev. Jeg var heldig som bodde sammen med en reiseglad familie, og fikk nærmere vinteren tatt en tur til Smokey Mountains i staten North Carolina (6), vi reiste via staten Tennessee (5). Ikke lenge etter reiste vi nordover til staten Michigan (7) og besøkte venner av vertsfamilien. De bodde like ved Detroit. For å komme dit, reiste vi via staten Ohio (8). Deretter dro vi videre til Canada, som jeg skriver om i et annet innlegg. På veien tilbake kjørte vi gjennom staten Pennsylvania (9). Våren 1995 dro vi sammen med flere andre utvekslingselever fra Kentucky på tur til staten Florida (10). Der besøkte vi Sea World og Epcot Center og badet ved Daytona Beach. På vei tilbake var vi innom St. Augustine som er den eldste bosetningen i USA. Vi reiste via staten Georgia (11).received_10211793263682251.jpeg

De siste tre ukene jeg var i USA, kom mine foreldre og min søster på besøk. De var med på graduation, noen familiebesøk og en hesblesende tur fra Kentucky til staten California og tilbake igjen på ca. to uker. Siden det er antall steder som teller, var det helt topp for meg. Vi reiste via statene Indiana (12), Illinois (13) og Missouri (14), der vi stoppet opp på toppen av the Gateway Arch og et tilhørende museum. Videre kjørte vi gjennom staten Kansas (15) til staten Colorado (16) og Pikes Peak, som er et fjell utenfor Colorado Springs ,4302 meter over havet. Vi kunne selvfølgelig klatret til topps, men dette er ikke en fjelltur-blogg, så vi kjørte raskeste vei, med bil, til toppen. Vi stoppet på Four Courners som er et kvadripunkt, noe som naturligvis er av geografisk interesse for meg. Et kvadripunkt er et punkt på jorden som berører grensen til fire forskjellige territorier. I dette tilfellet statene Colorado, Utah (17), Arizona (18) og New Mexico (19). Det vil si at mitt første besøk i Utah kun var på noen få kvadratmeter. Vi stoppet senere for en helikoptertur over Grand Canyon, en opplevelse som var fantastisk. Turen gikk videre via Las Vegas i staten Nevada (20) til staten California (21) der vi fikk med oss følgende tre høydepunkter: San Francisco, videre inn «på landsbygda» og så digre kjempetrær i Sequoia National Park, og Los Angeles. Tilbake kjørte vi via staten Arizona til staten New Mexico der vi krysset grensen til Mexico ved El Paso. Mexico får dere høre mer om en annen gang, Vi stoppet senere ved Carlsbad Caverns som er en enorm grotte. Vi kjørte videre gjennom statene Texas (22) og Arkansas (23) til Memphis i staten Tennessee der vi besøkte Elvis sitt hjem Graceland og kjørte over grensen til staten Mississippi (24). Dette er den korte oppsummeringen av dette året. Vi fikk også sett en del steder i Kentucky som jeg skriver om senere. At i alt hadde jeg til da besøkt 25 av 50 stater. Halvveis til målet om å besøke alle 50! Til dere som følger nøye med, har jeg til nå bare telt opp 24 stater. Hva skjedde med den 25.? Jeg var nemlig også i staten New Jersey (25) dette året, fordi jeg er helt sikker på at jeg har fløyet fra flyplassen Newark dette året, og denne flyplassen ligger altså i staten New Jersey. Jeg bare husker ikke helt nøyaktig når. Dermed 25 av 50 stater.

I 1997 besøkte jeg igjen vertsfamilien, vi dro på biltur, med telt i bagasjerommet. Målet var Alaska og igjen besøke Camp Yale. Vi var da på tur med en sveitsisk gutt som heter Lukas som skulle utveksles det året. Vi kjørte nordover via statene Indiana og Illinois forbi Chicago gjennom statene Wisconsin (26) , Minnesota (27) og North Dakota (28) til Canada. Vi kom til slutt til staten Alaska (29) og besøkte både Fairbanks, Anchorage og Seward. Naturen er fantastisk og ganske lik som i Norge. På tilbakeveien reiste vi først til Seattle, som ligger i staten Washington (30) der vi var på Space Needle. Jeg rakk en kort tur over grensen til staten Oregon (31) – jeg var ca. 10 meter innenfor grensen, men det holder for at det er gjeldende i denne nerdete sammenhengen. Så kjørte vi gjennom staten Idaho (32) og staten Montana (33) til Yellowstone National Park (i staten Wyoming (34)) med sine flotte geysirer. I samme stat vil jeg også nevne en av de mest kjente Monolittene; Devils Tower. Vi kjørte tilbake til Kentucky via følgende stater: South Dakota (35), Nebraska (36), Iowa (37), Illinois og Indiana. Vi kjørte også bil til Camp Yale via disse statene: West Virginia (38), Maryland (39), Delaware (40), Pennsylvania, New Jersey og New York. Da jeg var på camp, ble mesteparten av tiden tilbrakt ved Yale (altså i New Haven, Connecticut). Vi fikk imidlertid til en tur til staten Rhode Island (41) og en heldagstur der vi besøkte de resterende statene i området New England; Massachusetts (42), New Hampshire (43), Vermont (44) og Maine (45). Disse statene er relativt små. I Maine var jeg også kun såvidt over grensa. Over en bru, og så reiste vi tilbake. Jeg hadde altså da besøkt hele 45 stater! Jippi!

Jeg fikk et nytt gjensyn med USA sommeren 2004, da jeg var på en tre ukers ferietur med en liten vennegjeng. Jeg fikk da sett New York litt grundigere enn jeg hadde gjort tidligere. Vi kjørte deretter via statene New Jersey, Pennsylvania, Delaware og Maryland til Washington DC, der vi blant annet fikk sett Declaration of Independence og romfartsmuseet. Gjennom statene Virginia og West Virginia dro vi igjen til Kentucky der vi blant annet besøkte Mammouth cave national park som er verdens lengste grottesystem og selvfølgelig også på UNESCO sin verdensarvliste. Vi besøkte også Corvette fabrikken og museet da en av kompisene mine er ganske bil interessert . Derfra kjørte vi sørover via staten Tennessee der vi blant besøkte Graceland i Memphis, en gjennomkjøring via staten Arkansas, og sørover via staten Missisippi. Alle disse statene hadde jo jeg besøkt fra før, men mine venner ble kanskje (?) litt inspirert av målet om kvantitet, så vi la opp ruten slik at også de fikk vært innom flest mulig stater. I alle fall lot de meg planlegge turen og legge opp reiseruten. Min første «nye» stat på denne turen var New Orleans i staten Louisiana (46). En by med mye uteliv, mange inntrykk og mye liv og røre. Her trivdes vi som plommen i egget. Derfra gikk turen gjennom statene Mississippi og Alabama (47) til Florida. Her hadde vi litt mer tid og var innom Daytona Beach, Orlando, Miami og Key West. Etter denne ferien, hadde jeg altså totalt vært i 47 stater!

received_10211793263922257.jpeg

Fire år senere – i 2008 – tok jeg med min livsledsagerske til USA. Først var vi et par dager i New York City, før vi fløy videre til San Francisco i staten California. Etter par dager kjørte vi til Yosemite National Park som er en av mine største naturopplevelser noensinne, blant annet med noen av verdens største Monolitter og Fosser. Det kommer et eget blogginnlegg om Yosemite etter hvert. Vårt mål for denne reisen var bryllup – vi skulle nemlig gifte oss i Las Vegas, Nevada. Vi giftet oss på et hotell som heter Paris (altså ikke Little White Chapel, og nei – det var ikke Elvis som viet oss. Ellers var opplevelsen akkurat så spektakulær som det er mulig å se for seg at et Las Vegas-bryllup er. Mulig det blir et eget blogginlegg om denne opplevelsen senere). Turen videre gikk videre via staten Utah – endelig fikk jeg oppleve mer enn de ti kvadratmetrene eller så, som var alt jeg hadde sett tidligere. Denne gangen fikk jeg se Zion National Park og Bryce Canyon, før vi endte i Grand Canyon (i staten Arizona). Derfra kjørte vi Route 66 til Los Angeles, California. Vi mellomlandet også her i New York City, og fikke noen flere dager der. Ingen nye stater denne gangen, men jeg fikk besøkt mange flotte nasjonalparker, kule byer og giftet meg med verdens kuleste dame. I tillegg fikk jeg besøkt en ny region i følge mosttraveledpeople.com, nemlig FN-bygningen som regnes som internasjonalt territorium.

received_10211793326843830.jpeg

Mitt til nå siste besøk i USA var i 2016, jeg reiste da sammen med min far og søster. Turen gikk til New York. Mitt store reiseminne fra denne turen var besøk på frihetsgudinnen og Ellis Island. Frihetsgudinnen regnes av Unesco som et av stedene som defineres som verdensarv. Jeg teller også mine besøk på slike steder, mer følger i et senere blogginnlegg. Vi var også innom 9/11 memorial museum og One World Trade Center som begge gjorde sterkt inntrykk på meg, på ulike måter.

20160311_111624.jpg

Jeg vil gjerne tilbake til dette landet. Jeg tror nok at jeg aldri blir ferdig med dette landet. Jeg grubler ofte på flere alternative ruter der jeg kan få med meg nye regioner og attraksjoner jeg ikke har besøkt enda. Et alternativ kan være biltur fra New York til Florida langs østkysten og få med meg staten South Carolina, som jeg enda ikke har besøkt. Fra New York er veien også kort nordover mot Canada, for å besøke en del provinser jeg enda ikke har vært i. Drar gjerne tilbake til Niagara Falls også. Florida er en stat med mange attraksjoner som jeg har lyst til å oppleve, som for eksempel Everglades. Florida er også barnevennlig og et godt utgangspunkt for cruiseferier til de Karibiske øyene. Jeg kunne også tenkt meg å se mer av Texas og kombinert det med et stopp innom staten Oklahoma som jeg aldri har besøkt. Den siste staten jeg aldri har vært i er Hawaii – det kunne vært en fin tur med min frue eller med familien. Jeg forstår godt at dette innlegget ble litt massivt, men kanskje er det et godt bilde på «mitt» USA. Uansett tenker jeg å skrive om mine erfaringer fra USA litt mer i dybden senere og kanskje velge ut områder jeg er spesielt interessert i.

6 kommentarer om “USA

  1. Tilbaketråkk: Sveits – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s