Monolitter

Jeg er lidenskapelig opptatt av storslagen natur.  I dag vil jeg si litt om de spesielle og noen ganger storslagne naturfenomenene monolitter. I følge wikipedia er en monolitt en geologisk formasjon, for eksempel et fjell som består av en enkel stein eller klippe. Den er som oftest bygd av hard stein som granitt, eller en sedimentær bergart som sandstein. Mitt inntrykk er at disse monolittene stort sett ikke har noe særlig vegetasjon, eller at de i hvert fall har deler av seg uten vegetasjon.

Kan dere komme på noen monolitter på stående fot? De mest kjente monolittene i verden vil jeg si at er Ayers Rock i Australia, Sukkertoppen i Rio de Janeiro i Brasil, El Capitan og Half Dome i Yosemite nasjonalpark i California og Rock of Gibraltar. Monolitter fins i alle verdensdeler. Etter at jeg i forarbeidet til denne bloggen har lest litt om monolitter, er det en del nye områder jeg i fremtiden kunne tenkt meg å besøkt. For eksempel var det et par i Nigeria (Aso Rock og Zuma Rock) som virket interessante. De to landene med mest monolitter er helt klart USA og Australia. I USA er det flere i nevnte Yosemite, men også enslige monolitter andre steder i USA. Australia har riktignok ikke så mange som USA, men et par av de største som er Uluru/Ayers Rock og Mount Augustus.

Jeg har vært og sett monolitter tre steder: Devils Tower i Wyoming, USA, Monolittene i Yosemite nasjonalpark og monolittene ved Rio de Janeiro, Brasil der sukkertoppen er den mest kjente. Jeg har aldri vært oppe på en monolitt. Jeg angrer på at jeg ikke var på toppen av Sukkertoppen når jeg var i Brasil i 1999. Da tenkte jeg ikke på monolitter som en spesiell attraksjon, selv om min underbevissthet nok lenge har beundret disse steinformasjonene. Der og da valgte gjengen jeg var med å dra på toppen av det berømte høydedraget ved foten av Kristus-statuen, uansett en fantastisk utsikt over Rio de Janeiro, og vi så også over til Sukkertoppen. Devils Tower besøkte jeg i 1997, på min Alaska-tur som jeg kan fortelle om senere. Husker ikke så mye av det, annet enn at det opplevdes som om den bare plutselig sto opp fra intet, og at det var mye jordrotter der.

Har det dessuten på lysbilder, så har en liten jobb med å digitalisere disse bildene. Min største monolitt-opplevelse er i Yosemite nasjonalpark i California som jeg besøkte sammen med min kone i 2008. Dette er min absolutt største naturopplevelse noensinne, men det skal jeg skrive om en annen gang. Når det gjelder monolitter er det flere av dem, men El Capitan og Half Dome er mest kjent. Jeg er klar over at det er mulighet for å klatre til topps, både på El Capitan/Half Dome og Devils Tower, men dette er hverken en klatreblogg eller en ekstremsportblogg. Derfor må andre eventuelt ta seg av formidlingen av disse historiene etter å ha klatret på toppen av en monolitt eller flere.

Neste gang jeg besøker en monolitt er det mest sannsynlig Rock of Gibraltar, Rock of Monaco eller noen av monolittene langs den spanske kysten (tre i følge engelsk wikipedia). Blir nok ikke i sommer, men forhåpentligvis snart, da dette er fascinerende formasjoner. Legger ved et bilder jeg har tatt av de monolittene jeg har sett og håper dere er like begeistret for disse geologiske formasjonene som meg. Ikke verdens beste bilder dette her, men dette er heller ingen fotoblogg. Men, de er mine bilder.

Bildet er tatt av Mike Goad fra Pixabay

4 kommentarer om “Monolitter

  1. Tilbaketråkk: USA – Verdensnerden
  2. Tilbaketråkk: Fosser – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s