Litauens utrolige historie i perioden 1236 til 1795

Under min siste tur til Litauen ble jeg overveldet over Litauens rike historie. landet er absolutt ikke kun en utbryterrepublikk fra Sovjet. Landet har eksistert lenge før det. I dette innlegget skal jeg fortelle om Litauens tidlige stolte historie. Opprinnelig bestod området av lokal fyrstedømmer, men ble gjennom fyrst Mindaugas samlet som et rike 1236. Litauen var det siste landet i Europa som ble kristnet.

Den første hovedstaden for dette riket var Kernave i perioden 1280-1320. Utover 14-tallet mistet likevel Kernave sin politiske betydning. Som historieinteressert benyttet jeg anledningen til å besøke dette historie stedet. Nå har Kernave mest historisk interesse. Men, da Kernave er på UNESCO sin verdensarvliste måtte jeg besøke dette stedet. Men, hvis du ikke samler på UNESCO steder eller er svært historisk eller arkeologisk interessert, vil jeg anbefale dere å besøke andre steder i Litauen. For meg ble dette bare noen hauger.

Den neste byen som ble hovedstad en meget kort periode var Trakai 1321-1322. Senere fortsatte byen å være hovedstad i Trakai Voivodships eller fylke helt til det 1795. Byen hadde en meget strategisk posisjon på innseilingen til Vilnius som ble den tredje hovedstaden i et rike som ble stadig større. Kaunas er den fjerde, som jeg skal skrive mer om i neste innlegg. Hertugdømmet, som etter hvert fikk et tett samarbeid med Polen, vokste mer og mer utover, og ved slutten av 1300-tallet var dette riket et av Europas største og dekket det som i dag er dagens Hviterussland, store deler av Ukrainia, og deler av Polen og Russland. Det strakte seg helt ned til Svartehavet. Fyrst Gediminas (1316-1430) og hans sønner er de store heltene i når det gjelder denne ekspansjonen. I dag er den største attraksjonen Øst Europas eneste slott i en innsjø Trakai Island Castle fra 1400-tallet. Slottet var bygget etter inspirasjon fra den Teutoniske(tyske) ordenen som var hertugdømmets argeste motstander. Dette slottet var mitt første stopp på min ene dag med leiebil. Jeg var svært heldig med været slik at det ble noen fantastiske bilder. Inne i slottet er det et interessant museum fra Litauens tidlige historie. Dessverre fikk jeg ikke besøkt resten av byen da jeg hadde satt av et ganske tett program denne dagen. Mer om hele dagen kan du lese om her:En-fantastisk-helg-i-litauen. Neste gang må jeg se mer av landsbyen Trakai.

Etter to år med Trakai som hovedstad ble Vilnius hovedstad i 1323, det samme året som byen ble nevnt i skriftlige kilder. Byens spede begynnelse ble bygd på slottsåsen og de nærliggende områdene. Slottsåsen ligger logisk nok på et høydedrag. Opp til høyden kan man enten gå et kvarter eller ta en funikular på et minutt, som jeg tok. På Slottsåsen finner du Gediminas Tårnet som i tillegg gir en flott utsikt over byen, huser et museum som forteller om denne tidlige historien til Vilnius.

I den samme delen av byen ligger Palace of the Grand Dukes eller storfyrstens slott. Bygget ligger rett nedenfor Gediminas tårnet og ble startet bygget i 1419 etter en brann av den daværende trehusbebyggelsen. Palasset fungerte i fire hundre år som det administrative, politiske og kulturelle sentrum for det Polsk-Litauiske samveldet. Etter Litauens oppløsning i 1795 ble dette palasset revet 1801 av det Russiske riket. Etter at Litauen erklærte sin selvstendighet i 1990 startet de prosessen med å gjenoppbygge palasset. Endelig 2018 var alt ferdig. Alt dette visste jeg ikke før jeg dro dit. Jeg ble derfor svært positivt overrasket over hva dette bygget hadde å by på. Palasset har blitt et utrolig innholdsrikt museum med arkeologiske funn i første etasje, en historisk fortelling i første og andre etasje. Videre i palasset finner du en kopi av hvordan palasset så ut før det ble revet.

Like ved storfyrstens slott ligger katedralplassen med Vilnius Katedral. Derfra kan du gå oppover til Rådhusplassen. Området mellom disse to plassene utgjør sentrum. Hele område er bygd i flere tidsepoker, og du vil kjenne flere eksempler på gotisk, rennesanse, barokk og nyklassisk arkitektur, men byen er mest kjent for sine bygninger fra barokken. Dette har ført til at Gamlebyen ble inført på UNESCO sin verdensarvliste. Jeg ble svært positivt overrasket over Vilnius, og jeg syns at byen er en fryd for øynene. Siden jeg allerede har skrevet et innlegg om: http://Barokken-og-dets-byggverk, håper jeg dere forstår at jeg elsker slik arkitektur. Vilnius ble raskt en av mine favorittbyer.

1795 opphørte Litauen etter en lang periode, der landet hadde mistet sine landområder til nabolandene som Polen, Tyskland og Russland. Dette markerte 200 krevende krevende år for Litauen. Dette skal jeg fortelle om i neste innlegg.

En kommentar om “Litauens utrolige historie i perioden 1236 til 1795

  1. Tilbaketråkk: Litauen – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s