Litauens dystre periode fra 1795 til 1991

Som jeg allerede har skrevet i innlegget: Litauens-utrolige-historie-i-perioden-1236-til-1795 opphørte Litauen å eksistere 1795. Det som er dagens Litauen ble da innlemmet i Russland en del år senere enn Latvia og Estland. Deretter fulgte, med unntak av Napoleons invasjon over hundre år med stabilt russisk styre. Selv om det var en stabil periode var det på 1800 tallet stor motstand mot denne anneksjonen. Det var periodevis oppstandelse i 1830 og 1870 årene, både Polen og Litauen, men de ble brutalt slått ned på av den russiske overmakten.

Mye endret seg på 1900-tallet og etter en periode med mye spenning i Europa startet første verdenskrig. Russland opplevde snart en opprivende revolusjon 1917 som videre førte til mange kriger om landeområdene i området. Dette førte til slutt til at de baltiske landene ble selvstendig 1920. Første verdenskrig skapte store endringer i landegrensene i Europa, og her vil jeg spesielt nevne at Tyskland og Russland mistet mye land til fordel for Polen. Fra 1922 ble endelig landegrensene stabilisert. Litauen var da enda mindre enn det er i dag. Det aller største problemet var at Vilnius i denne perioden til slutt ble underlagt Polen. Litauerne måtte da se seg nødt til å bruke den nest største byen til hovedstad, nemlig Kaunas som ble det fjerde stedet Litauen har hatt hovedstad. Der har jeg dessverre ikke vært og håper jeg får mulighet til å besøke byen neste gang jeg besøker Litauen.

Litt senere inntraff andre verdenskrig 1939 og som en del av den tysk sovjetisk ikke-angrepspakten ble Litauen etter hvert innlemmet i Sovjetunionen august 1940. Da Litauen innså at de måtte samarbeide, gjorde de det under forutsetning om at Vilnius igjen ble hovedstad. Etter at Tyskland valgte å invadere Sovjetunioen, falt Litauen under tyske hender juli 1941. Det tyske okkupasjonen rammet spesielt jødene og 90% av den jødiske befolkningen ble utryddet i disse årene. Mot slutten av andre verdenskrig 1944 fikk Sovjetunionen igjen kontroll over Litauen og en lang periode under kommunistisk styre begynte.

En tung periode under kommunistisk styre var i gang i perioden vi kjenner som den kalde krigen. Mye av denne historien er ganske lik sovjethistorien generelt, men russifisering var kanskje ikke stor til Litauen. Som interessert i denne historien benyttet jeg mitt opphold i ved Litauen til å besøke museum of occupations of freedom fights som på folkemunne kalles KGB museet. Her kan du lære mye om historien til Litauen i periode 1939 til 1990, med mest vekt på historien underlagt Sovjetunionen. Museumsbygget ligger i det som tidligere var KGB sitt hovedkvarter. I kjelleren av bygget finner du tidligere fangeceller for politiske fanger. Ganske fascinerende.

KGB museet

Jeg benyttet også ettermiddagen til guidet tur med fokus på Sovjetperioden. Arrangør av sovjet walking tour vilnius var Vilnius with locals. I tillegg til en interessant historieleksjon ble vi presentert for flere bygninger typiske for denne perioden. Det kostet meg 12 euro, men det var virkelig verdt pengene.

Med Sovjetunionens siste president Gorbatsjov, ble det en oppmykning i det politiske systemet. Dette førte til sterke krefter som ønsket demokrati og selvstyre. Derfor var Litauen den første sovjetrepublikken som erklærte uavhengighet i februar 1990. Moskva la mye press for å stoppe selvstendighet, men med Sovjetunionens fall desember 1991 ble Litauen selvstendig og nå er Litauen et moderne land integrert i resten av Europa.

En kommentar om “Litauens dystre periode fra 1795 til 1991

  1. Tilbaketråkk: Litauen – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s