Frankrike

Jeg har vært i Frankrike tre ganger. Det har for øvrig også blitt et par mellomlandinger på flyplassen Charles de Gaulle på vei til Latin-Amerika – da jeg besøkte i kronologisk rekkefølge; Colombia, Costa Rica (kun mellomlanding), Guatemala, Belize, Brasil, Paraguay, Argentina og Uruguay (i 1999). I tillegg har jeg reist med tog og buss gjennom Frankrike – fra England til Belgia – den gangen ble det kun et lite busstopp innom en kiosk (i 2003). Frankrike er et enormt interessant land, med sin vidtfavnende kulturelle og historiske rikdom. Hittil har jeg kun måttet nøye meg med noen små smakebiter, da jeg kun har opplevd ytterst får deler av landet. Mitt viktigste besøk var i mai i år, da jeg besøkte Paris (Fra Pinsetur til Paristur).

Sammen med mine foreldre og min søster var jeg i Frankrike for første gang i 1992. Vi ankom Calais med båt fra England. Derfra kjørte vi langs den nordlige delen av Frankrike. Jeg syns å huske at vi stoppet i den middels store byen Arras og spiste. Vi overnattet et sted, men jeg husker ikke hvor, jeg var bare 14 år da. Derfra kjørte vi inn i Luxemburg.

I 2001 var jeg i Frankrike igjen, denne gangen som en del av en interrail tur jeg tok på egen hånd. Jeg kom da med natt-toget fra Sveits og endte opp grytidlig i byen Avignon. På skolen hadde jeg lest om Avignon sin spesielle plass som det katolske pavesetet for hele syv paver i perioden 1309-1377. Byen ble populært kalt pavenes «babylonske fangenskap», i stedet for Roma. Byen ble etter den tiden eid av bispedømmet i Roma, og ble kalt «den hellige stol» helt til byen og dets områder ble fransk i 1791 som et resultat av den franske revolusjon 1789. På grunn av denne spesielle historien, måtte jeg besøke byen. Byen har også en imponerende gotisk katedral ved navn Nôtre Dame des Doms d’Avignon og selvfølgelig Pavepalasset. Broen Pont d’Avignon fra 1100-tallet er også verdt å merke seg. Et spesielt sted, og verdt å besøke. Videre på togturen stoppet jeg i byen Toulouse. Her brukte jeg mye tid på å finne et sted å overnatte og fant til slutt et lugubert hotell i byens Red light distrikt. Da jeg kom på ettermiddagen fikk jeg ikke satt av mye tid til å se byen. Jeg fikk sett plassen med det kjente rådhuset Hôtel de ville. Derfra tok jeg toget videre til Bayonne mot San Sebastian i Spania. På vei hjem fra Spania var jeg blakk, så jeg så meg nødt til å ta nattoget hjemover mot Paris. I Paris ble det kun en tur med metroen og tog videre hjem.

Det var derfor svært etterlengtet da jeg og min kone fikk besøkt Paris nå i mai 2018. Vi hadde tre fulle dager med mange interessante opplevelser der to av dagene var i Paris og den ene dagen gikk til å besøke Versailles som jeg hadde drømt om lenge. Se innleggene mine fra denne turen her: Årets vårtur går til….. Paris!Paris: Sør for SeinenParis: Versailles og Paris dag tre: Nord for Seinen. Alle dagene ble fullpakket av opplevelser, med flere positive overraskelser som jeg ikke har sett for meg. Her kan jeg nevne blant annet Jardin de Luxemburg, Pantheon, Sacre Cour. Showet på Moulin Rouge var også ganske fornøyelig. Mitt helt klart aller største opplevelse var likevel dagen vi besøkte Versailles. Les gjerne om dette i disse tidligere innleggene.

Hva vil jeg se mer av i dette fascinerende landet? Det er så mye, at jeg her kun vil nevne noe få utvalgte punkter. Jeg liker å besøke UNESCO verdensarvsteder, og da Frankrike har hele 39 slike, er det et godt utgangspunkt. De stedene som slår meg i første omgang er Mont st Michel and its Bay som er en egen liten landsby helt tilbake fra 1100-tallet. Landsbyen er tilgjengelig til fots med en enorm gotisk kirke på toppen av øya. Jeg er fascinert av de mange gotiske kirkene landet har å by på, og kunne tenkt meg å besøke katedralene i blant annet Chartres, Bourges og Amiens. Som jeg har skrevet om tidligere, har jeg sans for Romerske Amfiteatre der jeg fremheve de som ligger i Arles og Nimes. I tillegg vil jeg nevne verdensarvstedet «Roman Theatre and its Surroundings and the «Triumphal Arch» of Orange». Dette er bare noen smakebiter av steder jeg ser for meg å besøke i første omgang. Håper det ikke blir lenge til …

 

 

 

 

 

 

 

9 kommentarer om “Frankrike

 1. Desirée travels oktober 23, 2018 kl. 8:28 pm

  Frankrike, ja, må definitivt komme meg tilbake dit igjen. Har kun vært i Paris én gang, da jeg var 15 år gammel sammen med mamma. Husker det som en utrolig fin tur, og skulle gjerne opplevd byen igjen (særlig nå som jeg er gammel nok til å kunne nyte et glass vin eller ti på en fortauskafé). Men det er også mye mer i Frankrike enn Paris jeg gjerne skulle ha sett, og Versailles ser jo helt kanon ut. Vi får krysse fingrene for at det ikke blir for lenge til noen av oss setter våre bein igjen i Frankrike! 🙂

  Liker

  • verdensnerden oktober 24, 2018 kl. 7:26 am

   Takk for tilbakemelding. Ja, Frankrike har mye å by på. Hvis du ønsker å sette deg mer inn i Versailles så skrev jeg et innlegg i juli som heter Paris: Versailles. Der vil du se flere bilder. 🙂

   Liker

 2. Marianne - Glimt av verden oktober 24, 2018 kl. 11:22 pm

  Jeg har bare vært i Frankrike én gang, i påsken for noen år siden, og da var det Paris og Versailles som stod på programmet. Versailles er virkelig imponerende!

  Liker

  • verdensnerden oktober 25, 2018 kl. 7:44 am

   Ja enig i at Versailles er imponerende. Håper det ikke blir lenge til jeg får besøkt Frankrike på nytt.

   Liker

 3. Tina Reiser oktober 29, 2018 kl. 4:41 pm

  Jeg har vært i Frankrike 2 ganger, én gang i Paris og én gang i Nice. Veldig fint begge plasser 🙂

  Liker

 4. RenatesReiser november 12, 2018 kl. 1:29 pm

  Frankrike er virkelig et spennende land! Har vært der 3 ganger selv, og blant annet besøkt Paris et par ganger (enig i at Versailles er storslått!), Nice, Carcassonne (nydelig historisk by), Arles, og Luberon-området. Det er et land jeg ser for meg at jeg kan besøke gang på gang igjen, og aldri bli lei. Mont Saint Michel står også på min ønskeliste! Det gjør også Annecy, Colmar og Alsace-området generelt. 🙂

  Liker

  • verdensnerden november 12, 2018 kl. 1:18 pm

   Frankrike er nok et land det skal mye til å bli ferdig med. Carcassonne har jeg ikke hørt om før du nevnte det nå, ser kjempespennende ut. Fikk fu besøkt det romerske amifteateret i Arles? Colmar har jeg lest litt om før og virker interessant. Nimes har jeg også lyst til å besøke. Listen kan sikkert utvides gang på gang. 🙂

   Liker

   • RenatesReiser november 13, 2018 kl. 8:24 am

    Ser for meg at du kanskje hadde likt Carcassonne, ja. 🙂 Det eneste minuset er at byen har blitt svært populær med årene. Selv besøkte jeg en november, og hadde byen stort sett for meg selv. Herlig! Jeg var ved amfiteateret i Arles, ja. Dessverre var det stengt, så fikk bare sett det fra utsiden. Ja, jeg tror nok en liste om reiseønskemål i Frankrike godt vil kunne utvides nesten ut i evigheten 😉

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s