Paris: Sør for Seinen

Vi ankom Paris på en onsdag ettermiddag og dro på formiddagen på søndag. Det eneste som er verdt å nevne for onsdagen, er at hotellet lå rett ved Moulin Rouge. Vi tok derfor noen bilder, og spiste en nydelig italiensk pizza før vi tok kvelden. Vi hadde tre hele dager i Paris, foruten de to reisedagene. Grovt inndelt kan man si at den første dagen tilbrakte vi sør for Seinen, dag to utforsket vi Versailles og dag tre var vi nord for Seinen. Siden dette er første gangen min i Paris, konsentrerte vi oss om høydepunktene og prioritere hardt. Vi valgte derfor bort kunstmuseer, selv om Paris har flere interessante museer jeg gjerne skulle sett.

Ferdig med introduksjonen. Da går vi videre til første stopp på torsdagen. Etter å ha kommet opp fra metroen så vi en kirke som vi ikke hadde hørt om før. Vi ble enige om å ta en tur innom. Kirken heter Saint-Eustache. Kirken viste seg å være nesten tom og var imponerende stor og vakker. Se på bildene! Det er det å oppdage slike «hemmeligheter» som er morsomt. Etter litt handling og sen frokost havnet vi endelig på det opprinnelige første målet, som var Saint-Jacques Tower. Tårnet var et viktig utgangspunkt for den franske pilgrimsleden til Santiago del Compostela, og er derfor et Unesco verdensarvsted. Som mange lesere kanskje vet samler jeg på slike. Been there done that! Se bilder.

Derfra var det ikke langt til domkirken Notre-Dame ,som ligger på en øy i Seinen og som var et av hovedmålene for dagen. Det var ganske lang kø, men den gikk ganske fort da køen kun var til sikkerhetssjekk. Gratis inngang. Det var som sagt mye mennesker. Kirken var stor og flott, men jeg ble like imponert over den første kirken vi besøkte. Absolutt verdt et besøk. Man kan også gå opp til kirketårnet, men dette må bestilles i forkant.

Vi hadde deretter resten av dagen på sørsiden av Seinen som dette innlegget beskriver. Det første området som vi dro til var Latinerkvarteret. Dette området hadde min kone snakket varmt om, det skulle visst være koselig. Vi endte opp med å spise lunsj ved en restaurant som ikke var imponerende. Besøk heller andre steder, vi ble begge skuffet! Nå var det mest slitne innkastere og kebabsjapper. Kan hende vi ikke gikk til de riktige stedene, men vi hadde ikke tid til å utforske hele dette området.

Vi gikk deretter mot Pantheon. Jeg visste egentlig ikke så mye om bygget, annet enn det jeg hadde sett på bilder. Bygget sto ferdig i 1790 – rett etter den franske revolusjon – og er av de eldste eksemplene på nyklassisistisk arkitektur. Bygget var majestetisk innvendig. Det som overrasket meg her, var en kopi av den originale Focaults pendel. Pendelen er alltid i bevegelse, og beviser jordens rotasjon. Jeg elsker alt av geografisk interesse, derfor var dette kult. Min aller største overraskelse(jeg hadde tydeligvis ikke lest meg opp godt nok her) var at kjelleren inneholdt en krypt der mange kjente franskmenn lå gravlagt. De mest kjente for meg var: Voltaire, Rosseau, Victor Hugo, Aleksandre Dumas og Marie Curie. Slike ting elsker jeg.

Nesten et steinkast unna ligger Luxembourghagen. En flott liten park som omkranser Luxembourg Palace. Da dette er et bygg som drives av regjeringen, så er det ikke anledning til å besøke bygget innvendig. En liten perle som vi oppdaget ved en tilfeldighet er den mytiske fontenen Marie de Medicis Fountain. Et virkelig praktverk, dette fikk meg på tanken på å skrive om vakre fontener ved en annen anledning.

Derfra var det et stykke å gå, og vi valgte å ta metroen til Invalides. Da vi kom opp fra metroen kunne vi se Aleksander III broen med sine vakre gullstatuer i nord og Invalidedomen med sin vakre gullkuppel i Sør. Vi bestemte oss for å gå sørover selv om vi begynte å kjenne det på kroppen at vi hadde gått en del. Området til Invalidedomen hadde også et militærmuseum som var inkludert i billetten. Dette prioriterte vi bort, men jeg besøker gjerne dette museet ved en annen anledning. Det store høydepunktet i Invalidedomen er krypten til Napoleon. Morsomt å besøke nok en krypt.

Derfra var det ikke langt til Eiffeltårnet. Før vi gikk inn koste vi oss med en is i parken med utsikt til tårnet. Der ble vi forstyrret av mange illegale selgere som enten skulle selge vin og øl eller suvenirer (plastikkeiffeltårn, forresten mye slike selgere på de fleste store turistattraksjoner). Vi stilte oss i en mindre sikkerhetskø for å slippe inn på området. Der slapp ikke fruen inn da hun hadde kjøpt en sykkelås til datteren vår, og hadde den i shoppingbagen sin. Vi fant en løsning, sykkelåsen ble låst fast i et gjerde utenfor. Vel innenfor sikkerhetskonstrollen var det tre køer. En kø for de som ville gå opp på egen hånd og to køer for heis. Det tok oss ca. en time før vi var framme ved heisen. Så ble vi kjørt opp til det første utkikkspunktet. Der vi måtte vente i en ny kø for å ta heisen til toppen. Utsikten var flott, men jeg drar ikke opp dit igjen med mindre barna insisterer på det, ved en senere anledning.

Det begynte å bli sent, og vi var slitne i bena. Vi gikk derfor mot metroen på Trocadéro Gardens. Der var det faktisk den beste utsikten over Eiffeltårnet. Der fra tok vi metro til hotellrommet der vi like ved spiste en sen middag. Fint område å bo i forresten, altså Montmartre.

 

2 kommentarer om “Paris: Sør for Seinen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s