Barokken og dets byggverk

I tidsperioden vi kjenner som barokken, er noen av verdens vakreste byggverk skapt – i alle fall etter min mening. Jeg elsker alt av kunst og arkitektur som er pompøst og overdrevet. I barokken finner du alt det. Før jeg går i detaljer skal jeg gi dere en liten leksjon fritt fortalt etter wikipedia og Store Norske Leksikon.

Barokken representerer en stilart etterfulgt av renessansen i perioden 1595-1750. I motsetning til renessansen der mennesket er i sentrum, går man i barokken tilbake til respekt og ærefrykt for det guddommelige. Barokken representeres eksempelvis av Rubens i malerkunsten, i skulpturer og møbelkunst blant annet ved Bernini, i klassisk musikk av Bach, Vivaldi og Händel og til slutt og aller viktigst for meg: arkitektur.

I barokken brukte man inspirasjon fra antikken slik de også gjorde det i renessansen, med fokus på søyler, buer, hvelv og kupler. I følge store norske leksikon er det imidlertid mer fokus på scenografisk utforming i barokken, der symmetrien i og selve utformingen av rommet, og alle deler av byggverket skal spille en viktig del av helheten. Barokken startet i Italia og spredte seg gradvis nordover. Det aller mest kjente barokke byggverket i Italia er helt klart store deler av Peterskirken, der Michelangelos kuppel, Madernos fasade og Petersplassen av Bernini har klar barokk stil. Landet har også palasser fra perioden som for eksempel Palazzo Garignano i Torino. Her har dere et bilde av Peterskirken i 2005.

20190508_182517.jpg

I Frankrike hadde barokken et mer klassisistisk uttrykk der man skulle fremheve den eneveldige fyrstens makt og prakt. Versailles er det fremste eksempel på denne stilen. En av mine store drømmer ble derfor oppfylt i 2018 da jeg fikk besøkt dette fantastiske palasset. Palasset har også en park ut av proposjoener med mange små lommer av skatter. Hvis du er interessert kan du lese om det her: Paris: Versailles. Av andre byggverk fra barokk som vi besøkte på turen til Paris har vi Invalidedomen og Luxemburg palass som du kan lese om her: Paris: Sør for Seinen. Her er du noen bilder fra Versailles og fra Invalidedomen.


received_10212235700302890.jpeg

I Storbritannia; eller rettere sagt England, fikk barokken mindre betydning, men vi har noen berømte byggverk også her. Eksempler er St. Paul Cathedral (London), Blenheim Castle (Oxfordshire), Castle Howard (North Yorkshire) og ikke minst Royal Naval College (Greenwich, London). Jeg har tidligere besøkt St. Paul Cathedral, men jeg var veldig ung og min interesse for barokk arkitektur var dessverre ikke stor nok på dette tidspunktet, men jeg husker bygget som imponerende. Håper jeg får anledning snart til å se bygget med voksne øyne. Som verdensnerd er jeg også veldig lysten på å besøke Royal Naval College og Greenwich-meridianen som markerer punktet der vi finner den internasjonale tidslinjens nullpunkt. Nedenfor har dere et bilde av St.Pauls Catedral fra 1992.

20190508_182400.jpg

Videre har både Tyskland og Østerrike hentet mye inspirasjon fra Italiensk barokk. Mine erfaringer er for det meste fra Wien og dette er en by jeg elsker med skatter som Schönbrunn Palace, Belvedere Palace, Karlskirche og deler av Hofburg. Jeg elsker både Schönbrunn og Belvedere. Førstnevnte på grunn av parken og beliggenheten. Sistnevnte på grunn av den fantastiske kunsten inne med blant annet Gustav Klimt. Videre har byen Salzburg enormt mange skatter fra barokken, og jeg håper det ikke er lenge før jeg får besøkt denne byen. Tyskland har også flere interessante byggverk, blant annet Charlottenburg palass i Berlin.
Schönbrunn


Belvedere


Karlskirche og Hofburg Palace

Øst-Europa har flere eksempler på denne stilen. Geografisk deles områdene i Russland, Ukrania og tidligere Stor-Polen som dekket landområdet som tilsvarer dagens Polen, Litauen, Latvia og Hviterussland. Av eksempler på dette har jeg nylig et godt eksempel i Latvia fra min tur: Latvia – den tredje dagen. Rundale Palace. Rundale er en nærmest bortgjemt skatt i Latvia som bør besøkes hvis du er i Latvia. Kom deg ut av Riga. I 1996 besøkte jeg også St Petersburg i Russland og fikk sett Hermitage og Peterhof. Nederste raden er noen bilder derfra. Peterhof er et av de byggene som slo meg i bakken av beundring. Nå er jeg over 20 år eldre er dette stedet et minne som jeg alltid venner tilbake til.

I Norden har vi også flere eksempler på barokke palasser. Amalienborg i København, slottet i Sverige som har flere interesante museer og ikke minst Drottningholm utenfor Stockholm som jeg drømmer mest om å besøke av barokke palass i Norden.

20190508_200518.jpg

Av det jeg har presentert i dette innlegget har jeg bare vært innom en liten smakebit av arkitektur fra barokken. Jeg elsker disse byggverkene, og ser fram til å se mye mer av en periode full av mesterverk.

7 kommentarer om “Barokken og dets byggverk

 1. Laila MA - Rundt Ekvator mai 29, 2019 kl. 7:03 am

  Spennende lesing og fin historieleksjon. Jeg liker godt barokken og høydepunktet var når jeg var i vinterpalasset i St. Petersburg 🙂 Til sommeren er det mange av russlands bygninger som skal tas for seg.

  Liker

  • verdensnerden mai 29, 2019 kl. 9:37 am

   Takk for tilbakemelding. Ja jeg liker også godt vinterpalasset og vil gjerne tilbake da jeg nok var for ung til å forstå hvor stort dette var. Sommerpalasset ga da enda større inntrykk. Gleder meg til å lese om dine besøk i Russland.

   Liker

 2. Laila MA - Rundt Ekvator mai 29, 2019 kl. 2:53 pm

  Ja, vinterpallasset er vakkert. Det er lenge siden jeg også var der, så skulle gjerne tatt en tur igjen. Det var vel kanskje Katarina den Store som bygde sommerpalasset? Det står definitivt også på ønskelista 🙂 Takk, ja det skal bli utrolig spennende med Russland og alle bygninger og annet. Kan ellers anbefale Den Kongelige Residens i Munchen. Mye spennende historie og fint å se 🙂

  Hvis du har Netflix og er interessert i Russlands historie kan jeg anbefale serien Empire of the Tsar. Veldig spennende og tar for seg historien fra Peter den store og frem til Tsarens fall.

  Liker

  • verdensnerden mai 29, 2019 kl. 3:30 pm

   Jeg har ikke besøkt den kongelig residens i München selv om jeg syns å huske jeg har kjørt forbi. Et annet slott jeg vil anbefale i denne byen er Nymphenburg slott. Hvor i Russland skal du reise? Jeg har aldri vært i Moskva og drømer om å dra dit. Ellers vil jeg slå et stort slag for Rundale Palace i Latvia som jeg besøkte i februar. Har også skrevet innlegg derfra. Jeg skal absolutt ta en titt på serien du nevner. Har Netflix. I den sammenheng vil jeg også anbefale serien: Wien keisernes metropol som nå går på NRK, jeg så den da den kom ut i 2017.

   Liker

   • Laila MA - Rundt Ekvator mai 30, 2019 kl. 2:41 pm

    Det rare er egentlig at residensen nå ligger nesten midt inne i byen. Den gang den ble bygget lå den nok litt utenfor sentrum men sentrum har tydeligvis vokst.

    Noterer meg Nymphenburg slott og Rundale Palace, ingen av de har jeg besøkt før.

    Ferden til Russland går med transibirske jernbane fra Moskva til Beijing. Stopp gjøres blant annet i Kazan, Ekaterinburg, Novosibirsk, Irkutsk og Ulan Ude.

    Har også notert meg tipset om Wien keisernes metropol. Høres spennende ut 🙂

    Liker

   • verdensnerden mai 30, 2019 kl. 7:05 pm

    Høres spennende å ta transibirske jernbane. En av mine absolutte store drømmer. Gleder meg til å høre fra disse stedene.

    Liker

 3. Tilbaketråkk: Spania – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s