Verdens ytterpunkter

Som dere kanskje vet elsker jeg geografiske særegenheter og snakker her om verdens ytterpunkter. Det å oppleve et punkt der alt du ser foran deg er hav. Tanken på at det er null fastland lenger nord, øst vest eller sør. Følelsen av at du er helt ytterst og at du ikke kommer lenge, verdens ende om du vil er helt spesielt. Her skal jeg komme med en liten oversikt på disse punktene over alle de befolkede kontinenter.

Det geografiske ytterpunktet er ikke alltid det same som et kapp eller cape som det kalles på engelsk. Definisjonen fra wikipedia på et:Kapp er et landstykke som stikker fram i sjø eller vann, se odde. Det sammenfaller ofte med det ytterste punktet, men ikke alltid. Derfor er det er det interessant å besøke både Kapp det gode håp som er det mest sørvestligste punktet i Afrika og Kapp Aghulas som er det sørligste punktet i Afrika. Hvis du fortsetter i Afrika har du Kapp Blanc i Tunisia, Ras Hafun i Somalia er det østligste og Cap Vert i Senegal som det vestligste. Dette er riktignok hvis du regner fastlands Afrika.

I Nord-Amerika har du både østligst og vestligst punktet i Alaska. Hvis du kun tenker fastland som jeg legger mer vekt på, er de litt annerledes. Da er det østligste Cape Spear i Newfoundland og vestligste Cape Prince of Wales i Alaska der Cape Spear er det absolutt lettest tilgjengelige punktet. Hvis du skal nordligst må du til Grønland hvis du inkluderer øyer, men hvis du kun tenker fastland får du på Zenith Point i hjemmestyreområdet Nunavut i Canada. Skal du sør må du til Panama. Ingen av disse stedene har jeg vært på,men jeg har vært på det sørligste punktet for de 48 statene i det kontinentale Usa i 2004, nemlig Key West, Florida, se bilde nedenfor. Hvis du tar bort øyene Florida Keys og regner kun fastland er du fortsatt på Florida på et sted som heter Cape Sable.

Videre til Sør-Amerika har du Puntas Gallinas i Colombia i Nord, Cape Froward i Chile som ligger helt sør i Magellanstredet. I øst må du til Ponta do Seixas i Brasil og Ponta Parinas i Peru i vest.

I Asia er mye av disse punktene i Russland som er naturlig siden det er det største landet i verden. Du har de russiske punktene Cape Chelyuskin(nord) og Cape Dezhnev i øst. I west har du Cape Baba i Tyrkia. Til slutt har du Tanjung Piai i Malaysia med god sikt over til Singapore. Av disse fastlandspunktene ser jeg det som mest sannsynlig å besøke Tanjung Piai da jeg har store planer om å reise til Singapore og nærområder om ikke alt for lang fremtid.

For Oceania gir det ikke mening å nevne fastland, men man må regne øyer. La meg gi dere en kort oversikt. Her blir det litt komplisert siden kontinentet strekker seg over datolinjen. La oss ta de enkle. I nord har du Kure Atoll tilknyttet Hawaii og i sør har du Jacquemart i den New Zeelandske øygruppen Campbell Island. Så blir det vanskelig. Hvis du tenker som kontinentet som en helhet uten avbrutt av datolinjene og breddegradene har du Påskeøya i øst og Dirk Hartog Island utenfor Perth i Australia. Likevel hvis du tar hensyn til bredegradene kan du i følge www.bilivoka.com stå på en øy tilhørende Fiji som heter Taveuni, med et ben lengst øst og et lengst vest. Det hadde vært kult!

Da er vi endelig til Europa som jeg har mest å si noe om. Norge har det nordligste punktet på det kontinentale Europa, nemlig Kinnarodden, lenger nord, riktignok på øya Magerøya har du det mer kjente Nordkapp som jeg besøkte 1996.

Nordkapp er ikke nordligst da du rett ved har Knivskjellodden som ligger litt lenger nord. I øst må du til Uralfjellene i Europa, som absolutt ikke er et havgap. I west har du Cabo da Roca som jeg var så heldig å besøke i 2001. Her traff jeg min onkel, tante og to kusiner. Nedenfor har du bilde av min onkel ved monumentet. Til slutt har det sørligste punktet, nemlig Punta da Tarifa i Spania.

Europa der jeg bor har likevel flere andre interessante ytterpunkter. Vi har selvfølgelig de tre andre punktene på Fastlands Norge; Vardetangen i Astrheim Hordaland(vest), Lindesnes i Vest Agder(sør) og Kibergsneset utenfor Vardø i øst. Av andre punkter vil jeg i samme slengen ta med noen Britiske punkter som Land’end som jeg nevnte at jeg besøkt i mitt innlegg fra Storbritannia. Land’s End er øya Storbritannias vestligste punkt. Utrolig vakkert landskap som du ser her. Ikke lang unna har du Lizzards point som er det sørligste.

Har verdensnerden nerdet nok, sier du? Jeg er litt enig. Del gjerne historier om deres besøk til verdens ytterpunkter. Jeg håper at jeg fremover får besøkt flere slike steder. Ha det!

4 kommentarer om “Verdens ytterpunkter

 1. Marianne - Glimt av verden juni 28, 2019 kl. 6:14 pm

  Jeg har besøkt Cape of Good Hope, og skal om ikke så lenge besøke Cape Agulhas også 😀 Lindesnes har jeg besøkt, ellers kan jeg ikke krysse av noen flere av disse ytterpunktene.

  Men jeg har vokst opp rett ved Verdens Ende, da! :-p

  Liker

  • verdensnerden juni 29, 2019 kl. 3:07 pm

   Ja håper jeg får mulighet til å dra til Sør Afrika og besøkt både Cape of Good Hope og Cape Aghulhas. Sør Afrika er høyt på listen. Lindesnes burde også være innen rekkevidde. Verden Ende er kjempevakkert! 😀

   Liker

 2. Renates Reiser juli 14, 2019 kl. 11:45 am

  Gøyalt innlegg! Det er som du sier absolutt noe spesielt med disse ytterpunktene rundt i verden. Jeg har besøkt noen av de selv (Lindenes, Knivskjelodden/Nordkapp, Kibergsneset, Kew West, Kapp de gode håp, Lizard Point og John o’Groats (men sistnevnte er vel ikke lengst nord i UK likevel, haha). Av andre ytterpunkter er det vel kanskje Kapp Horn som frister aller mest!

  Liker

  • verdensnerden juli 14, 2019 kl. 6:08 pm

   Kult at du likte nerdingen min. Ja det er helt spesielt. Et slags tankteeksperiemt jeg av og til gjør er å lage en strek mellom de ytterste punktene jeg har besøkt og kjenne på at denne delen av verden har jeg erobret, på en måte. Drømmer om Kapp Horn men det er vanskelig. John o’Groats er kanskje ikke nordligst selv om det er mest kjent. Håper jeg får besøkt flere ytterpunkter senere.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s