Storbritannia

Jeg har et spesielt forhold til Storbritannia og spesielt England. Dette da jeg i skoleåret 2002-2003 studerte der. I tillegg til studier fikk jeg mange anledninger til å reise rundt i landet. Jeg har også vært der både før og siden. Storbritannia eller offisielt det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland består av de fire riksdelene: England, Wales, Skottland og Nord-Irland. I tillegg har vi flere britiske oversjøiske territorium blant annet i Stillehavet og Karibia og tre britiske kronbesittelser som ikke er en del av det forente kongeriket. Mitt innlegg deles opp i de fire riksdelene og en kategori for britiske oversjøiske territorium og kronbesittelser. Til slutt kommer mine betraktninger om fremtidig besøk til Storbritannia.

England

Jeg var så heldig å få muligheten til å studere i England, rettere sagt University of Reading skoleåret 2002-2003. Men, mer om etter hvert. Mitt første besøk til England var via ferje med båten MS Braemar midten av 80-tallet med min far og farfar. Båten gikk mellom Oslo og Newcastle. Vi kom oss aldri til inn til Newcastle by på grunn av storm og min verste opplevelse på båt. Likevel fikk vi noen timer i land, og jeg fikk he-man figurer som ikke fantes i Norge.

Mitt igjenbesøk med England andre gang var 1992, sammen med far, mor og søster. Denne gangen hadde vi vår første og eneste bilferie i Europa med ferje fra Norge til Harwich, og videre kjøring til London der vi var 3-4 netter og bodde i bydelen Finchley. Denne gangen fikk vi blant annet besøkt Regents park og Madame Tussauds og ellers vært rundt i byen. Her har dere et bilde fra meg min far og søster utenfor Finchley.

Siste gang jeg besøkte England før jeg skulle bo der var 1998. Engelskklassen på videregående var så heldig å ha en kul lærer som hjalp oss å komme oss på tur til London i 3-4 dager. Av det jeg husker derfra var at vi besøkte British museum, dro på fotballkamp, dro på musikalen Cats og ellers var rundt og ruslet rundt og så på severdigheter som London bydde på. De siste timene før vi skulle hjem ble jeg skjenket på Guiness, en opplevelse jeg gjerne kunne være foruten.

Tilbake til 2002. Jeg var nylig ferdig med min Cand.Mag og ville ut i verden. Jeg drømte om å bli diplomat og fant ut at flere steder i England hadde studier innen diplomati og valgte master i diplomati i ved University of Reading. Reading på litt over 200.000 innbyggere  ligger en halvtimes togtur vest for London. Det er en moderne plass og kan sammenlignes med Sandvika. Men universitetsområdet er blant de største i England og har en rik historie. Jeg hadde ordet meg plass på et internat og året var fantastisk. Dette er likevel en annen historie da dette er en blogg om reise.

Da jeg ankom Reading høsten 2002 hadde jeg bevisst valgt å komme en uke før de andre skulle ankomme internatet. Jeg hadde fått opphold på et internat som heter St.Patricks hall, et internat bygd i 1913. Jeg hadde derfor en uke for meg selv og hadde lyst til å dra til Land’s End, som er det vestligste punktet i England og den britiske øya. Jeg har alltid likt tanken på ulike lands ytterpunkter. Fra Reading gikk det greit med tog videre til Salisbury. Det var to hovedgrunner til at jeg ville besøke Salisbury. En kort busstur fra denne landsbyen kunne man komme til Stonehenge. Dette var en opplevelse i seg selv når man tenker på hvor gammelt det er og hvor vanskelig det måtte vært å sette opp disse steinene fra bronsjealderen. Den andre grunnen til at jeg ville besøke Salisbury var Salisbury katedral med røtter fra 1220. Katedralen er kjent for to ting. Det høyeste kirkespiret i Storbritannia. I tillegg har katedralen en av de fire kopiene av Magna Karta. Magna Karta er et dokument som har gitt inspirasjon til den amerikanske frigjøringskampen og ses som begynnelsen på konstitusjonelt styre i Storbritannia.

Jeg toget videre til Exeter, som var en koselig liten plass og videre til Plymouth som er en by jeg ble svært glad i. Byen er kanskje mest kjent for Mayflower, og pilgrimmene som bosatte seg i USA. Byen er også kjent for Francis Drake en av de første i verden til å reise jorden rundt. Ellers er det en veldig kul by. Ikke overraskende har jeg alltid vært fascinert av oppdagelsesreisende. Videre tok jeg toget til endeholdeplassen Penzance som lå en kort busstur til Land’s End. Etter å ha nådd landets ende eller Englands vestligste punkt kjørte jeg toget «hjemover» mot Reading. Før jeg kom fram måtte jeg innom Bath. Bath er en usedvanlig vakker by med mye historie. Den er mest kjent for de romerske badene og Jane Austen. Tilbake til Reading ble jeg kjent med andre andre studenter, men vi fikk også tatt en dagstur til Oxford i universitetets fadderuke.

Ellers brukte jeg mye tid denne høsten på å studere. Som ny student var det mye faglig å sette seg inn i. Studieåret var delt inn i tre perioder, ti uker før jul. Deretter 6 uker fri videre 10 uker fra midten av januar til april før det igjen var 6 uker fri for igjen 10 uker før sommeren. Etter at den lange juleferie var over, kom min far over på besøk noen dager. Vi tok blant annet en dagstur til London og besøkte blant annet Tower of London som var en av min største opplevelser i London. Anbefales, det er masse å oppleve innenfor disse murene.

Etter andre semester våren 2003 var over, fikk jeg mulighet til å dra på en ny ukes tur rundt i England og Wales. Målet var Isle of Man. På denne turen stoppet jeg innom Newport og Cardiff i Wales, deretter tog gjennom Wales til tilbake til England og byen Shrewsbury som var en vakker middelalderby. Jeg toget videre til Manchester som er en av de største byene i England. Deretter kom jeg videre til Lancaster for ferje over til øya Isle of Man som ikke er en del av England, som skrives mer om på det nederste avsnitt. Fornøyd tok jeg toget hjem til Reading.

Jeg hadde nemlig blitt spandert tur med hurtigruten tilbake til Bergen og Norge av min morfar. Turen gikk fra Harwich og stopp ved Hull med utflukt til York. York ble grunnlagt allerede i romertiden av romerne, men vokste og ble viktig i vikingtiden. York er utrolig godt bevart og har mye spennende å tilby av severdigheter, blant annet et kult museum om vikingtiden, men også en imponerende katedral i York Munster. Turen gikk videre til Edinburg i og Invergorden i Skottland videre til Bergen. Dette kan du lese om under innlegget om Skottland.

Tilbake til Reading for mitt tredje semester var undervisningen over og man fikk brukt mye tid på egenstudier for å forberede masteroppgaven. Da jeg var såpass fri fikk jeg muligheten til å ta flere dagsturer til London der Tate modern er kanskje den opplevelsen jeg vil anbefale for de som er interessert i moderne kunst. Jeg fikk også gleden av å ta en ny tur til Cornwall med venner, turen inkluderte et ganske mislykket forsøk på surfing, bading og mye inntak av alkohol.

Siste uken før hjemturen kom min mor på besøk. Hun ble derfor med på min siste togtur rundt i landet. Vi var på denne ukes turen rundt i byene; Bath som jeg tidligere hadde besøkt, videre til Glouster der vi besøkte en flott Catedral og Cheltenham ganske nærme som er kjent for mye vakre blomster. Deretter tok vi toget til Nottingham der vi besøkte Nottingham castle. De to siste stedene var absolutte høydepunkter. Først Chester, en eldgammel by med røtter fra romertiden. En svært vakkert sted, med mye rester etter middelalderen. Til slutt fikk vi besøkt den litt uoppdagede perlen Lincoln. Lincoln castle og Lincoln Catedral ligger svært fint til i høyden med utsikt over resten av byen. Byen ble bosatt før 100 år før kristus før romerne etter hvert erobret byen. På Lincoln Castle er også en av de originale kopiene av Magna karta, de tre andre ligger i tidligere nevnte Salisbury og to er oppbevart på British Library i London.

Jeg var også tilbake til Reading en kort tur for å motta mitt vitnemål i en tradisjonell graduation seremoni desember 2003, etter det gikk det hele 12 år før jeg fikk kommet tilbake.

Denne gangen var hovedmålet Monmouth i Wales som jeg nedenfor. For å komme dit måtte vi fly til Bristol. Denne byen fikk vi ruslet litt i på kvelden og vi hadde også tid til å bruke formiddagen i byen dagen etterpå. Koselig passe stor by. Da vi var litt sent ute med bestillingen, måtte vi overnatte i den engelske byen Ross on Wye 20 minutter med bil fra Monmouth. En virkelig koselig liten plass.

Wales

Som jeg nevner ovenfor har jeg besøkt Wales to ganger. Første gang våren 2003 da jeg toget rundt i England og besøkte en venn. Han bodde i Newport og jeg fikk overnatte hos hans foreldre. Dagen etterpå reiste jeg til Cardiff. Der besøkte jeg Nasjonalmuseet, Krigsmuseet og Cardiff castle. Fra Cardiff tok jeg toget nordøstover til Shrewsbury i England.

Jeg besøkte igjen Wales i 2015 da min samme venn skulle gifte seg. Han skulle gifte seg i Monmouth. Med bil fra Bristol fikk vi tips om ruinen Tintern Abbey. Et utrolig vakkert og spennende skue. Vel framme ved Monmouth fikk vi hilst på min kompis. Vi snakket nå torsdag kveld og bryllupet skulle ikke skje før lørdag. Vi hadde derfor fredagen til sighseeing. Vi skulle nemlig på dagstur med bil. Målet for turen var Hay on Wye, den mest kjente bokbyen i verden. Vi har lenge vært interessert i bøker og antikvariater har vi brukt en del tid på. Hay on Wye var derfor en stor opplevelse. Den lille landsbyen på 1300 innbyggere har hele 41 bokhandlere. Derfra tilbake til Ross on Wye, kjørte vi gjennom det dramatiske landskapet i Brecons nasjonalpark.

No photo description available.
Min kone ved vakre Tintern Abbey

Skottland

Skottland har jeg vært alt for lite. Ovenfor har jeg kort fortalt at min morfar påspanderte en tur med Hurtigruta våren 2003. Første stopp i Skottland var Edinburgh. Jeg hadde hørt mye flott om byen i forkant, men jeg klarte ikke å bli forelsket i byen. Som en del av hurtigrutens opplegg kjørte vi buss rundt i byen og hadde vårt eneste stopp på Edinburgh castle som var et ganske imponerende byggverk.

Det andre stoppet i var lenger nord ved en plass som heter Invergordon, en havneby som ikke må blandes med Inverness. Derfra kjørte vi til Burghfield som fungerte som innkvartering for norske flyktninger under andre verdenskrig. Derfra gikk turen til Glenmorangie whisky-destilleri. Jeg var ikke da så vant med whisky, men denne turen var kanskje min spede begynnelse på smaken av whisky.

Nord-Irland

På min Irland tur med min far 2005 tok vi toget fra Dublin til Belfast. Belfast ga inntrykk. Belfast er mest kjent for konflikten mellom protestantene og katolikkene. En anbefaling for å lære mer om denne konflikten er å spørre en tilfeldig drosjesjåfør som gir deg en rundtur. Der fikk vi en god innsikt i hvor adskilt denne byen var. Der fikk vi blant annet sett diverse politiske malerier på bygg, høye murer, avsperrede skoler og hovedkvarteret til den politiske organisasjonsen sinn fein. Ganske heftig. Vi fikk også anledning til å rusle rundt i byen og gå en tur til den botaniske hagen. Deretter tok vi toget videre til Londonderry eller Derry som er det politisk korrekte navnet. Byen er kjent for Bloddy sunday, en av de sentrale hendelsene der 13 demonstranter ble skutt og drept mandag 30. januar 1972. Ellers lå gamlebyen ganske høyt og avgrenset av en bymur som ga en flott utsikt over resten av byen.

Britiske oversjøiske territorium og kronbesittelser

Det finnes tre britiske kronbesittelser. Disse er Isle of Man, Guernsey og Jersey. Disse er stater som er underlagt den britiske monarken men er ikke en del av Storbrittania.

I tillegg finnes det flere britiske oversjøiske territorium som er underlagt britisk overhøyet uten å være en del av det forente kongeriket. Her finner du en del tidligere kolonier men også andre territorium. Disse er Anguilla, Bermuda, Britisk Antarktis, det britiske territoriet i Indiahavet, de britiske jomfruøyenen, Caymanøyene, Falkslandsøyene, Gibraltar, Monteserrat, Pitcairnøyene, St. Helena, Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene, de suverene basene Akrotiri og Dekelia(Kypros) og Turks og Caicosøyene.

Av disse har jeg kun besøkt Isle of Man, som er en relativt stor øy som ligger i irskesjøen. Denne øya besøkte jeg på en av mine reiser under mitt studieopphold. Jeg ankom øya ganske sent og var heldig som fikk overnatting. Deretter brukte jeg en hel dag på å ta buss rundt på øya. Øya var frodig og vakker og jeg vil gjerne tilbake.

Mine drømmer framover

Jeg trives godt sammen med britene og jeg opplever at dette er et land jeg aldri blir ferdig med. Her er et knippe av de stedene som kommer frem nærmest i hjernebarken.

I England har jeg en liten drøm om å besøke de sørlige kystbyene slik som Bournemouth, Southampton og Portsmouth. Av innenlandsbyer er det særlig Cambrigde, Stratford upon Avon, Durham og Beatles byen Liverpool, gjerne med tog som jeg som nevnt har brukt flere ganger. Wales er jeg ganske fornøyd med men kunne tenkt meg å ta en tur til Swansea. Skottland er derimot en riksdel jeg ikke er ferdig med. Selv om jeg ble litt skuffet over Edinburgh har jeg lyst til å gi byen en ny sjanse igjen. Dundee og Aberdeen frister også. Eller har jeg også lyst til å besøke både Shetland og Orkeyøyene som også er definert som egne regioner de har også et eget begrenset selvstyre. Sist i Skottland kunne jeg tenkt meg en whisky tur til Hebridene. En øy jeg har bitt merke til i Hebridene er øya Staffa, der hele øya er formet av basalt og har blant annet den store attraksjonen Fingals cave som har blitt brukt som inspirasjon i dataspill. I Nord Irland er det særlig unesco verdensarven Giants Causeway som er et imponerende landsskap bygd av basalt stein. Meget spesielt. Da gjenstår det britiske kronkolonier og oversjøiske territorium. Av kronkolonier mangler jeg Jersey og Guernsey. Disse øyene har også flere mindre øyer med eget selvstyre, blant annet Alderney, Sark og Herm. Disse øyene har jeg store planer for tur til i løpet av de nærmeste årene. Av territorium er det særlig Gibraltar som jeg har hatt mye tanker om, men også britiske jomfruøene og de britiske basene på Kypros er realistiske og interessante.

Som dere ser har jeg masse minner fra dette landet og har flere drømmer for fremtiden. Gleder meg til nye opplevelser.

3 kommentarer om “Storbritannia

  1. Tilbaketråkk: Lincoln – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s