Finland

Jeg har besøkt Finland to ganger med 20 års mellomrom. Begge gangene var jeg innom Helsinki, men resten var annerledes.

Første gang var i 1996 som en del av en lengre tur sammen med to andre venner med bil. Turen gikk nordover langs Norge, over fra Karasjok og sørover mot Helsinki. Finland på langs ga ikke så mye inntrykk. Det var mye skog, det var egentlig det jeg husker fra denne bilturen. Vel framme i Helsinki overnattet vi der tre dager. Byen fungerte som base for en dagstur til Tallinn med hurtigbåt og togtur til St.Petersburg. Det jeg husker fra mitt besøk i Helsinki var besøk av folkemuseet Seurasarri, som ligger på en øy forbundet med en bru. Ellers fikk vi sett Sibelius monumentet og Finlands nasjonalmuseum som fremviser Finlands historie. Etter denne turen fikk jeg inntrykk av Finland som ganske kjedelig.

Den andre gangen etter 20 år etter, i 2016 fikk jeg et annet og mye bedre inntrykk av Finland. Denne turen var en kombinert ferje og bilferie. Vi kjørte gjennom Sverige til Stockholm, ferje til Nädendal ved Åbo i Finland, videre bil til Helsinki. Deretter ferje til Tallin, Estland og tilbake. Fra Helsinki tok vi deretter ferge via Åland tilbake til Stockholm før vi kom oss tilbake til Norge. Alt ble ordnet via https://www.vikingline.com/ . Kjempegreit!

Vel framme med ferjen til Åbo kom vi oss videre til Nädendal 20 minutter unna med bil. Den store attraksjonen dette lille tettstedet der er familieparken Mummiworld. Men først skulle vi til hotellet, for vi skulle bade. Vi hadde nemlig ordnet oss fire netter på https://web.naantalispa.fi/sv/ , Nädendal Spa hotell. Veldig barnevennlig. Etter en dag med mye god mat og bading gikk dag to i Finland til besøk av Mummitrollet og alle vennene. Jeg likte denne parken og syntes den var sjarmerende. Perfekt for de aller minste mellom 4-8. Barna storkoste seg.

Den tredje dagen gikk til å utforske Åbo, der vi brukte spesielt mye tid på Åbo slott. Ellers ruslet vi rundt i byen og langs elven. Etter en god natt søvn brukte vi fjerde dag på å kjøre til Helsinki. Uten stopp tar bilturen tre timer.

I Helsinki overnattet vi tre netter på et hotell midt i sentrum. Etter en flott ettermiddag med litt spasering rundt i sentrum og en god middag, gikk dag to til dyreparken. Dyreparken i Helsinki ligger på en øy og må nås dit via ferje. Dessverre ble vår yngste datter akutt mage syk og vi måtte tilbake til hotellrommet. Deretter ble det kun jeg om min eldste datter som dro videre til byens akvarium. Rett ved var også byens tivoli. Dette tivoliet var bra for oss, da mye av karusellene for de minste var gratis. Siste dagen var alle i bedre form og vi fikk sett mer av sentrum og alle tatt en tur alle sammen til tivoliet.

Deretter tok vi fergen tilbake til Tallinn og overnattet i tre netter før vi tok fergen tilbake til Helsinki. Vi hadde da ca seks timer fra 11-17 i Helsinki før vi skulle ta fergen videre til Åland. Denne dagen gikk til at jeg fikk nerdet meg med å samle et Unesco verdensarvsted. Vi skulle nemlig til Soumenlinna. Soumenlinna er et av verdens største kystfort og har historie tilbake til 1748 og fungerte da som Sveriges forsvar mot Russland. Jeg skal ikke legge ute hele historien om dette fortet da jeg allerede har skrevet nok om Norske-festninger. Uansett fungerte festningen som et fantastisk rekreasjonsområde med både muser, restauranter og fantastisk sted til koselig spasering.

Før vi skulle tilbake til Sverige gikk ferjen innom Åland. Der skulle vi overnatte fire netter. Dette var viktig for meg. Egentlig av to grunner. For det første var dette en egen region både i mosttraveledpeople.com, nomadmania og travelers century club. Åland er en øygruppe innlemmet av Finland med utvidet selvstyre og med svensk språk. For det andre skulle jeg til Märket fyr tidlig den første dagen. Denne øya er helst spesiell da den er verdens minste øy delt av to stater, nemlig Finland og Sverige og en egen region i Mosttraveledpeople.com. Jeg hadde arrangert med et eget selskap som tok slike turer dit og avtalt denne båtturen per e-post. Dessverre ble ikke denne turen noe av, både på grunn av deres forglemmelse og at dårlig vær gjorde at de ikke fikk tatt turen de neste dagene vi var der. Utrolig bittert at jeg ikke fikk den ultimate nerdingen.

Likevel ble jeg svært glad i Åland. Øygruppen viste seg å være svært så sjarmerende. På disse dagene fikk vi badet en del, besøkt noen koselige kafeer og spilt mingolf. Jeg besøkt Kasteholms slott, en gammel båt og et festningsverk. Alt i alt et fantastisk sted. Jeg drar gjerne tilbake.

Finland er et land jeg på andre tur fikk veldig sans for. Jeg drar gjerne tilbake. Jeg kunne tenkt meg å besøke kystbyene Waasa og Rauma. Ellers kunne jeg tenkt meg å se mer innlandet. Åland drar jeg gjerne tilbake til. Tiden vil vise.

2 kommentarer om “Finland

 1. Marianne - Glimt av verden november 2, 2019 kl. 2:34 pm

  Jeg har kun vært på dagstur fra Tallinn til Helsinki, så det er mye igjen å utforske i Finland! Kunne godt tenke meg å dra til Åland, det ser ut til å være et idyllisk øyrike.

  Liker

  • verdensnerden november 4, 2019 kl. 11:40 am

   Åland var veldig idyllisk. Jeg litt motsatt av deg. Har kun vært i Tallinn i Estland via ferge, og vil gjerne se mer av den byen. Har også lyst til å reise rundt i Estland. Men, nå skal jeg snart til Litauen så det blir lignende siden det også er et land i Baltikum men likevel ikke det samme.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s