Triumfbuer

I de siste årene har jeg blitt oppmerksom på triumfbuer. Imponerende byggverk som ofte blir til viktige landemerker i diverse byer, særlig i Europa. Så hva er opprinnelsen til disse landemerkene? De hele begynte i romertiden og fikk sin store blomstring i rundt år 200 etter Kristus. Triumfbuer ble brukt som minnesmerker over triumfer i viktige militærslag eller minne over seire i kriger. I dag står det over 60 slike triumfbuer fra romertiden i ulik stand. De står diverse steder i det området som var underlagt Romerike. De fleste ligger i dagens Italia, men det finnes også flere steder i Nord-Afrika og Sør- Europa. Her har dere et fantastisk eksempel med Arch of Constantine som ligger i Forum i Roma.

Photo by iam_os on Unsplash

Etter romertiden ble det nesten helt stille. Helt til begynnelsen av 1800- tallet. Hva skjedde da? Jo Napoleon hadde sin storhetstid. I begynnelse av Napoleons krigen vant Napoleon og Frankrike en del viktige militærslag, blant annet slaget ved Austerlitz. Dette ble blant annet feiret med å bygge en triumfbue. Etter dette har flere har det blitt bygget flere slike triumfbuer der den siste ble bygget så sent som 2012 i Skopje Nord-Makedonia. Slike moderne triumbuer finnes det ca 70 av i verden. Med moderne mener jeg utenom romertiden, de tidligsted på 1600-tallet. Disse moderne triumfbuene er det mest av i Europa, men du finner de i alle kontinentene, blant annet Nord-Korea, Canada, USA, Chile, Laos, Gambia og Australia. Mange av disse er i nevnte Frankrike. Også andre land som særlig har vært stormakter i historien er representert her. Her har dere et minne fra mitt besøk ved triumfbuen i Barcelona.

Den aller mest kjente triumfbuen er triumfbuen i Paris, mer presist Arc de Triomphe de l’Étoile, som betyr sternens triumfbue. Denne triumfbuen ble påbegynt 1806 som minne over de viktige slaget ved Austerlitz, men ble ikke ferdig før 1836. Jeg var så heldig å besøke dette byggverket på min tur til Paris våren 2018. Mitt innlegg derfra kan du lese her: Paris-dag-tre-nord-for-seinen. Det alle kanskje ikke vet er at det i tillegg er tre andre triumfbuer i Paris. Den ene av dem ligger ved Louvre og heter Arc de Triomphe du Carrousel som dere også ser bilde av under her.

Andre byggverk som ligner veldig, men som ikke er triumfbuer er byporter og minnebuer eller på engelsk city gates og memorial gates/arches. Byporter sier seg selv og representerer inngangen til en by. Her har dere et bilde fra byporten fra romertiden i Pula.

Minnebuer fungerer mer som en minnemarkering i motsetning til feiring. Noen ganger i forbindelse med en krig, men andre ganger personer. Her har dere bilder fra Washington Square Arch i New York. Det markerer innsettelsen av Presiden George Washington som første president.

Photo by Liam Macleod on Unsplash

Siden dette er byggverk som ganske nylig har vekket min interesse har jeg ikke systematisk besøkt disse. Nå som jeg er mer oppmerksom på disse fascinerende byggverkene skal jeg oppsøke dem mye mer systematisk.

4 kommentarer om “Triumfbuer

 1. Renates Reiser september 9, 2019 kl. 11:06 am

  Spennende tema! Triumfbuer har en tendens til å dukke opp på ymse steder. Så blant annet slike i New Delhi (India Gate), Chisinau og i Bucuresti. Konstantin-buen i Roma er fantastisk, og det synes jeg også Hadrian-buen i Jerash er. 😀 Fantastisk når så gamle byggverk fortsatt står.

  Liker

  • verdensnerden september 9, 2019 kl. 11:54 am

   Ja utrolig spennende byggverk. Imponerende at noen av disse er nesten 2000 år gamle og fortsatt står- Du har nok besøkt flere enn meg. Blir ikke overrasket om det blir bygd flere i den nære fremtiden heller.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s