Mørk turisme

I den siste tiden har mørk turisme fått økt oppmerksomhet. Mørk turisme er kanskje mest kjent under det engelske uttrykket Dark Tourism. I wikipedia er definisjonen på mørk turisme: «Tourisme som reiser til steder forbindet med død eller tragedier.» Den mørke turismen har det lenge vært oppmerksomhet rundt, men fikk kanskje mer fokus med dokumentarserien Dark Tourist, med David Farrier på Netflix. Serien fokuserer på uvanlige og morbide attraksjoner som kan besøkes. Her vises alt fra Pablo Escobars hovedsete, katastrofe området Fukishima, Dallas der man følger detaljene rundt attentatet til JFK og mye mye mer. Mange av disse attraksjonene er meget spesielle mens andre som nevnte Dallas har etterhvert blitt mer mainstream.

Hvis du ønsker å lære mer om mørk turisme, er nettsiden som har mest om dette er: http://www.dark-tourism.com. Tyske Peter Hohenhaus står bak dette enorme oppslagsverket i mørk turisme, der han selv har besøkt mesteparten selv. Jeg vil understreke at alle hans besøk gjøre med den største respekt. Hvis du ønsker å lese mer om mørk turisme er denne siden er denne siden absolutt verdt et besøk. Han har sortert mørk turisme i følgende kategorier:

Gravsteder – her kan man regne med alt fra kirkegårder der kjente personer ligger, for eksempel Jimi Hendrix i Paris, til Lenins Mausoleum i Moskva.

Napoleons gravsted i Paris

Holocaust turisme – konsentrasjonsleirer, museer, minnesteder, er typiske eksempler på slik turisme.

Folkemord turisme– besøk til steder der store folkemord har skjedd, for eksempel Rwanda, som du kan lese om i innlegget fra Glimt av verden, https://glimtavverden.com/folkemordet-i-rwanda/. Andre steder er Srebrenica, Kambodsja eller steder med folkemord fra andre verdenskrig.

Fengsler eller forhørssteder – for eksempel KGB forhørssteder i Øst Europa.

Kommunist og kald krig turisme – Berlinmuren er kanskje det klassiske eksempelet.

Atom turisme – Tjernobyl som I all verden besøkte i 2017 http://iallverden.no/tre-stralende-dager-i-tsjernobyl/ har vært mye omtalt den siste tiden gjennom TV serie Chernobyl som kom ut på HBO før sommeren. Andre typiske eksempler er Hiroshima og Nagasaki. Mer ekstremt i Japan er Fukishima som ovennente David Farrier besøkte i Dar Tourist.

Katastrofe turisme – både menneskeskapte ulykker og naturkatastrofer.

Han nevner også andre områder som kjente steder der attentat eller terroristangrep har funnet sted, skipsvrak, spøkelsesbyer og mye mye mer. Her kan man for eksempel nevne Vemork som Bilivoka https://bilivoka.com/nb/ned-i-tungtvannskjelleren-pa-vemork/ skriver om her.

Det han ikke innlemmer som mørk turisme er, steder for kjente militærslag, fangehull, paranormal turisme, steder fra fiksjon, livsfarlig turisme slik som krigssoner.

Alt i alt er denne nettsiden et fantastisk oppslagsverk for mørk turisme.

I Norge har jeg sett mørk turisme som fenomen blitt beskrevet få ganger. Den siste artikkelen kom fra Audun Hageskal i Dagbladet https://www.dagbladet.no/nyheter/den-morke-turismen-vokser/71296929 som blant annet kommenterer Auswitch, Ground Zero og nevnte Tjernobyl som det nylig kom en TV serie om. Han stiller seg spørsmål om Utøya kan bli en slik attraksjon for mørk turisme. Han svarer at det er for tidlig, men kanskje senere, for eksempel 20 år etter hendelsen.

Hva skjedde for 20 år siden. Jo, nå er det 21 år siden Orderud drapet. Kunne Orderud vært et interessant sted for mørk turisme? Nå er det snart 20 år siden Åsta ulykken, er dette stedet interessant? I visse kretser i black metal miljøet er stedet der Øystein Årseth drept av Varg Vikernes et sted som besøkes. Det er en slags form for mørk turisme. Men dette er vanskelig og det er mye etiske dilemmaer rundt å besøke steder for tragiske hendelser ikke alt for lenge tilbake i historien.

Janicke i reisebloggen Lets Get Lost skrev i vår et innlegg om det samme temaet, https://www.letsgetlost.no/hvorfor-blir-vi-fascinert-av-mork-turisme/. Hun tar også opp disse etisk problemstillingene samtidig som mange naturlig er fascinert av slike steder.

Så hva er mine tanker og erfaringer rundt mørk turisme. Jo noe synes jeg er interessant men ikke alt er noe for meg. Gravsteder for eksempel synes jeg er interessant. Jeg syntes det også var svært interessant å ta en Belfast Black Cab tur, der man blant annet kjører mellom grensepostene mellom den katolske og protestantiske delen av Belfast som er sterk avsperret. Grand Zero memorial og 9/11 museum varveldig verdifullt. Ellers har jeg alltid vært interessert i krigshistorie. Samtidig har jeg ikke noe stort ønske om å besøke konsentrasjonsleirer som Auschwitch-Birkenau.

Mange har en eller annen form for fascinasjon for det morbide og mørk turisme. Noen liker å besøke slike steder. Andre liker å lese om det. Flere og flere liker å se på TV-serier der det morbide er en faktor. True Crime sjangeren er for eksempel en sjanger med økende popularitet. Jeg så nylig en tv-serie om attentatet på Gianni Versace utenfor hans bolig i Miami. Mens jeg så serien syslet jeg med en liten fantasi om å se stedet der han ble skutt. Jeg tenker at mange tenker slikt og jeg tror at mørk turisme i fremtiden får økt oppmerksomhet.

2 kommentarer om “Mørk turisme

 1. Renates Reiser september 9, 2019 kl. 11:20 am

  Spennende tema. Jeg er vel en av dem som har latt slike steder fascinere meg, og har besøkt mange av stedene nevnt over. F.eks. konsentrasjonsleirene i Auschwitz-Birkenau, grensepostene i Belfast, Tsjernobyl, Vemork, heksemonumentet i Vardø, Berlinmuren, 9/11 Memorial i NY, Robben Island i Cape Town og fengslene og dødsmarkene til Den røde khmer i Kambodsja. I vår besøkte jeg dessuten Sagada på Filippinene hvor en fremste «attraksjonen» er kister hengende i fjellveggen.

  Jeg besøker ikke steder som dette fordi jeg har en rar fascinasjon for det morbide, men fordi jeg ønsker å lære mer om de forferdelige hendelsene bak disse stedene. De er alle en del av historien vår, og jeg synes det er en fin måte å bli mer opplyst på.

  Liker

  • verdensnerden september 9, 2019 kl. 2:45 pm

   Ja enig i at det er viktig å lære av historien. Syns du har noen fornuftige tanker om ditt forhold til mørk turisme. Takk for tilbakemelding.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s