Årets sommertur del 2 Telemark

Godt fornøyde med Vestfold gikk turen videre inn i Telemark. Vi skulle nemlig til Bø. Helt korrekt beskrivelse er det ikke. Vi hadde booket overnatting på et lite hotell et kvarter vest mot Seljord fra Bø. Før vi skulle til hotellet måtte vi spise, og Bø sentrum var det naturlige stoppested. Vi hadde sjekket noe på spisesteder og antok at vi ville finne et sted. Vi vurderte også å stoppe i den større byen Skien som var på veien, jeg hadde nemlig ikke vært i Skien, men vi ble enige om å kjøre lengst mulig. Utvalget av spisesteder i Bø var mindre enn vi så for oss. Til slutt havnet vi på Dattebayo som serverte sushi og wokretter. Veldig godt. Videre var det mye godt stemning i Bø og rånerkulturen var fremtredende.

Gode og mette kjørte vi videre til vårt bestemmelsessted, hotellet Solheim overnatting. Hotellet var en svært positiv overraskelse. Et utrolig koselig leilighetshotell som vi skulle overnatte i to netter. Hotellet hadde fire leiligheter i ulik størrelse til rimelig pris. Vi bodde på familierommet med en dobbelseng til oss voksne og køyeseng til barna. I tillegg til soverommet var det også en stue med kjøkken og et utrolig lekkert bad. Rett over veien fra hotellet var Norges eneste selvbetjente landhandel. Butikken hadde de basisvarene vi trengte og var kjempe praktisk.

Neste dag var barnas dag. Vi skulle nemlig til Bø Sommarland. Parken har holdt stand siden 1985 og har blitt større og større med årene som ha gått. Jeg hadde aldri vært der før og syntes det var gøy å besøke et nytt sted. Jeg fikk også et avkryss på nomadmania.com. Det ble en flott dag og barn koste seg.

Etter en flott dag med barnas sine interesser i fokus ble den siste dagen etter verdensnerdens ønske. Vi skulle besøke to steder før vi kom oss hjem. Jeg har ikke skrevet mye om dette, men av norske byggverk er stavkirker et av de byggverkene jeg syns er mest interessant. Faktisk er jeg såpass interessert i stavkirker at jeg samler på slike besøk. Vi måtte derfor besøke Heddal stavkirke som ble nummer 10 av 28 stavkirker. Heddal er Norges største stavkirke og den eneste med tre tårn. Det var et imponerende byggverk, men den var mindre en jeg hadde sett for meg. Like ved kirken var det også et bygdetun som også var koselig å se på. På samme lille runde var det også et høydedrag som ga en flott utsikt over kirken.

Siste stopp vi skulle innom var Notodden. Hvorfor Notodden? Jo, siden 2015 har Notodden vært på UNESCO sin verdensarvliste. Den er kjent som Notodden og Rjukan industriarv. Område representerer en unik industriarv og representerer opprinnelsen til produksjon av den kunstgjødsel som har vært revolusjonerend for verdens landbruk. Jeg hadde tidligere tatt toget forbi, men jeg føler ikke at det teller. Notodden ble nummer 65 på denne tellingen av verdensarvsteder. Nok nerding. Byen ligger kun et kvarter fra Heddal og er i samme kommune. Vi begynte å bli sultne og fant en restaurant i sentrum. Tilfeldigvis var det siste dagen på Notodden bluesfestival. Festivalen var formelt ferdig, men deler av markedet og tivoliet var fortsatt åpent. Vi ble enige om at vi skulle dele oss opp etter lunsjen. Kona og barna skulle på Tivoli. Jeg skulle se mer av denne industriarven og gikk mot det gamle industrielle anlegget på Tinnfoss. Også senere etter å samlet meg med barna var vi ved ved det majestetiske Heddalsvannet. Der fikk jeg etter hvert i oppdrag i å hente bilen. Langs dette vannet var det også en del interessante industribygg som jeg også fikk sett. Besøket til Notodden var interessant, men jeg må innrømme at det ikke er mitt største høyedepunkt når det gjelder verdensarvsteder. Nå er det hvertfall på listen min.

Godt fornøyde dro vi videre hjemover. Vi var alle svært fornøyde med å ha hatt en lite miniferie. Som verdensnerd var jeg fornøyd med å krysse av 4 steder på nomadmania.com. Disse var Fredriksvern, Bø Sommarland, Heddal stavkirke og Notodden industriarv. Dermed var sommerferien over.

4 kommentarer om “Årets sommertur del 2 Telemark

 1. Marianne - Glimt av verden august 13, 2019 kl. 9:43 pm

  Ikke overraskende at du samler på stavkirker også, men det er jo slett ingen dum ting å samle på. Enig i at stavkirkene er flotte bygninger!

  Og nå ble jeg nysgjerrig på hva som har vært høydepunktene blant dine 65 besøkte verdensarvsteder

  Liker

  • verdensnerden august 14, 2019 kl. 11:21 am

   Ja stavkirker er utrolig fascinerende. Innlegg om disse byggverkene kommer i høst. Spørsmålet ditt om mine favoritter er utrolig vanskelig å svar på. Da må jeg dele inn i natur og kultur. Av storslagen natur er kanskje mine favoritter så langt Iguacu falls-Brasil, Yosemite nasjonal park-USA og Skocjan caves i Slovenia. Av kultur ble jeg veldig glad i Scönbrunni Wien-Østerrike, Piazza del Duomo Pisa-Italia og St.Gall Abbey i Sveits, Har du noen favoritter?

   Liker

 2. Jørn - Bilivoka august 22, 2019 kl. 8:54 pm

  Har vært på «samme» UNESCO-sted som deg, men den andre delen, altså Rjukan. Synes det er veldig flott der, men skulle gjerne sett det som er på Notodden også (har vært der flere ganger, men aldri sett på selve industriarven). Heddal stavkirke er også kjempeflott! 🙂

  Likt av 1 person

  • verdensnerden august 23, 2019 kl. 8:45 am

   Følte at jeg besøkte den mest tilgjengelige delen av verdensarven. Jeg har veldig lyst til å besøke Rjukan der en kanskje kan se mer av denne industriarven, men også besøke Rjukan for dets betydning for andre verdenskrig som du/dere skrev et glimrende innlegg fra nå nylig. I Notodden må du selvfølgelig til Tinnfoss, men ha også et åpent øye for andre byggverk fra denne tiden særlig ut mot Heddalsvannet. Heddal stavkirke og området rundt var virkelig et høydepunkt. Innlegg om stavkirker kommer i høst.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s