Mine 5 favoritthager og 10 hager jeg vil besøke før jeg dør

I tillegg til å reise er hage og hagearbeid min store hobby i hverdagen. Jeg sluker ivrig diverse tv program med hage som tema, jeg hører på podcaster og leser bøker om hage. Jeg bruker hver sommer mange timer i min egen hage og er også en aktiv deltager i det lokale hagelaget. Av den grunn elsker jeg å besøke hager og parker på mine reiser. Derfor tenkte jeg å dele fem av mine favoritthager som jeg har besøkt og liste opp ti hager som jeg drømmer om og på sikt planlegger å besøke. Mye av min inspirasjon til fantastiske hager kommer fra den store hage guruen Monty Don. Han har skrevet flere bøker og vært programleder for flere serier. I denne sammenheng vil jeg nevne: Around the world in 80 gardens, Monty Don’s Italian gardens, Monty Don’s French gardens, the secret history of the British gardens, Monty Don’s Paradise gardens, Monty Don’s Japanese gardes og Monty Don’s American gardens. Fantastiske serier som viser mange av hagene jeg nevner her, men ikke alle. La oss begynne med mine fem favoritthager som jeg har besøkt.

5 favoritthager

Mainau

Jeg besøkte Mainau sommeren 2018 i forbindelse med en vår tur til Bodensee eller Bodensjøen på norsk. Hvis du vil lese mer om denne dagsturen kan du lese her: Bodensjøen – dag 2 -Mainau. Hele øya er et stort parkanlegg i tillegg til et slott som ligger på øya. Øya ble gjort om til parkanlegg etter andre verdenskrig. I tillegg til et fantastisk parkanlegg har parken en område med husdyr, lekepark sommerfuglhus og flere restauranter.

Peterhof

Litt utenfor sentrum av St. Petersburg ligger sommerpalasset til den tidligere russiske tsarfamilien. Slottet ble innviet i 1723 og er en av de største attraksjonene i Russland. Dette var min første opplevelse av flotte hageanlegg som voksen da jeg besøkte St. Petersburg 1996. Det barokke hageanlegget er kanskje mest kjent for alle sine flotte fontener og gullbelagte statuer.

Schönbrun

Som en del av min solo interrailreise 2001 var jeg innom Wien i Østerrike. En amerikaner jeg møtte på turen inviterte meg til å besøke Schönbrunn Palace. Dette bygget er fra 1696 men er senere ombygget i rokokkostil. Hovedbygget er mest kjent for nyttårskonserten som spilles hvert år. Men det er parken rundt som slo meg i bakken. Svært blomsterrik og utrolig vakker. Jeg likte Wien og Schönbrunn så godt at jeg dro tilbake med min kone dit desember 2007. Vi fikk da også besøkt dyreparken som er på det samme området.

Versailles

Både når det gjelder slott og hageanlegg er Versailles helt i toppen og en dagstur dit var noe jeg måtte da vi besøkte Paris 2018. Området er enormt stort og du trenger minst en dag for en god opplevelse. Det som overasket meg med anlegget var hvordan parken var delt inn i ulike rom som ga meget spesielle opplevelser. Helt rått, og en av mine største øyeblikk noensinne, og var en av de stedene jeg var nødt til å besøke i løpet av livet. Hagen ble åpnet 1624 og utvidet gjennom 1600-tallet og er kanskje mest kjent for Louis XIV(solkongen) sin ekstravaganse. Les gjerne mer her: Paris: Versailles.

Vigelandsparken

Allerede som barn besøkte jeg Vigelandsparken eller Frognerparken som jeg kalte den. Ganger jeg har besøkt parken er så mange at jeg ikke klarer å telle. Parken er unik i sin samling av nakne statuer i en formell hage. Vi tar den som en selvfølge, men den er det ikke. Det er en grunn til at den er blant Oslo sine største turistattraksjoner. Parken ble anlagt av Gustav Vigeland på 40-tallet. Jeg har ingen innlegg eller bilder jeg klarte å oppdrive. Slik er det dessverre med attraksjoner man tar for gitt

10 drømmehager

Flor og Fjære – Stavanger, Norge

Utenfor Stavanger ligger hagen og restauranten Flor og Fjære. Du kan ankomme dit med båt. For å komme dit må du bestille en pakke med lunsj, båttur og hagevandring. Hagen startet som en forblåst husmannsplass på 60-tallet og har gradvis blitt utvidet til et fantastisk hageanlegg. Når jeg får mulighet til å reise til Stavanger må jeg dit.

Foto av Ann-Mari Gregersen i https://alltidreiseklar.no/

Isola Bella – Lake Como, Italia

Ved Lake Como i Italia finner du en av verdens vakreste barokkhager på øya Isola Bella. Hagen ble innviet 1671. Monty Don viser frem hagen i Monty Don’s italienske hager. Du kan også se et sniktitt hvis du ser på: «med kjærlighet for kanaler» med Prunella Scales og Timothy West. Disse finner du på NRK sin strømmetjenester. Når jeg en gang jeg reiser til Milano er en tur til Isola Bella en naturlig dagstur.

Kenroku-en – Kanazawa, Japan

Hvis du vil besøke et klassisk eksempel på en tradisjonell japansk hage er Kenroku-en det blant de mest eksepsjonelle eksemplene på dette. Du kan se hvordan hagen ser ut i begge episodene til Monty Dons japanske hager. Her sitter det gartnere og luker gress fra moseteppet med pinsett. For japanske hager skal ha mose, ikke gress.

Bildet er tatt av Rulosan fra Pixabay

Longwood Gardens , Pennsylvania, USA

Jeg lærte om Longwood i Monty Dons siste program Monty Don’s American Gardens. Den hagen som for meg pekte seg mest ut var Longwood Garden. Området startet som gård rundt 1750. Området har blitt gradvis utvidet og de siste årene har de over en million besøkende i året. Hagen har stor variasjon av beplantning, spektakulære fontener og også store drivhus med tropiske planter.

Photo by Stephen Walker on Unsplash

Monets hage – Giverny, Frankrike

Jeg er absolutt ingen kunstekspert jeg har veldig sans for impresjonismen fra slutten av 1800-tallet. Claude Monet er kanskje den største ambassadøren for denne perioden. Mye av kunsten han skapte var med inspirasjon fra egen hage. Her bodde han i 43 år. Her kan du se de ekte vannliljene som var inspirasjon for mye av hans kjente verker.

Bildet er tatt av Nadrog fra Pixabay

Ryoanji -Kyoto, Japan

En helt annen typisk japansk hage er rock gardens. Her er fokus på stein og grus og noe mose. Her blir steinens plassering planlagt i minste detalj. Meget spesielt. Vi har store planer om å reise til Japan. I tillegg til Tokyo er Kyoto et opplagt valg. Ryoanji står da svært høyt på listen.

Photo by Stephen Walker on Unsplash

Royal Botanical Gardens – Kew, Storbritannia

Dette er den største samlingen av planter i verden. Området er på UNESCOs verdensarvsliste. Det mange forbinder med hagen som på folkemunne kalles for Kew gardens er de enorme drivhusene med tropiske planter. Neste gang jeg reiser London må jeg dit.

Bildet er tatt av Philippe Gras fra Pixabay

Taj Mahal – Agra, India

De fleste har hørt om Taj Mahal og dets ikonisk tempel. Likevel tenker ikke alle på området som et av de fremste eksemplene på paradishager. Paradishager er formelle hager med stort fokus på geometri, der vannet er fremtredende. Disse hagene er typiske i området fra Marokko og østover helt til India. Hagen bli omtalt i Monty Don’s Paradise Gardens. Jeg har en drøm om å reise til India og Taj Mahal. Når jeg drar dit skal jeg ikke bare studere tempelet men også hageanlegget.

Bildet er tatt av KiraHundeDog fra Pixabay

Villa d’este – Tivoli, Italia

Vann, fontener. Villa d’este ligger ikke så langt fra Roma. Det er et av de viktigste eksemplene på en italiensk renessansehage. Hagen peker seg så mye at den er innlemmet i UNESCOs verdensarvsliste. Men, om jeg begynte med. Hagen har en variasjon i fontener og vannstrukturer som slår deg i bakken. Neste gang jeg drar til Roma skal jeg dit.

Bildet er tatt av lapping fra Pixabay

Villandry – Villandry, Frankrike

Hvis du vil besøke en formell hage i Frankrike er Villandry stedet du må se. Slottet er fra 1600 tallet, men hagen er bare litt over 100 år gammel. Her er det et ekstremt fokus på geometri i en formell renessansestil. Jeg oppdaget parken via Monty Dons episode om Nord Europa i jorden rundt med 80 hager. Jeg ble helt stum av å bare se dette på TV. Jeg må til Villandry!

Bildet er tatt av RENE RAUSCHENBERGER fra Pixabay

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s