Latvia – den tredje dagen. Rundale Palace

Dagen for å se mer av Latvia enn Riga var endelig kommet. Jeg hadde skaffet meg leiebil og skulle kjøre rundt. Har for øvrig også skrevet om disse planene på Latvia neste! Hovedtrekkene er at jeg skulle besøke Rundale Palace, som ligger sør for Latvia, på grensen til Litauen. Deretter videre til middelalderbyen Kuldiga, som ligger to timer med bil lenger vest. Kuldiga  har også Europas bredeste foss – Venta Rapids – som jeg skriver om i neste innlegg.

Klokken ni var vi på plass for å ta i mot leiebilen utenfor hotellet. Jeg hadde bestilt leiebilen fra hotellet kvelden før. Satte i utgangspunktet leiebiltiden til 09-17, dette skulle holde i følge google maps. Det viste seg at dette firmaet hadde base på flyplassen. Vi ble derfor enige om at jeg kunne levere bilen morgenen etter på flyplassen uten ekstra kostnader. Veldig bra for meg. Da slapp jeg å bekymre meg for å ikke rekke og komme tilbake til et bestemt tidspunkt.

Turen til Rundale Palace fra Jurmala tar ca en time og et kvarter på ganske gode veier. Vi ankom dermed ganske kort tid etter at palasset hadde åpnet. Det var ingen biler på turistparkeringen. Jeg gliste og ble veldig fornøyd med meg selv. Jeg hadde funnet en uoppdaget skatt. Slike øyeblikk er av de aller største øyeblikkene for meg som verdensnerd. Parkeringen var et godt stykke unna selve slottet. Jeg velger forresten å kalle det et slott og ikke palass. Leste et sted at palass er i tilknytning til by og slott er på landsbygda. Rundale er virkelig på landsbygda. Nedenfor ser du bilen vår på den tomme parkeringsplassen.

20190225_105318.jpg

Fra parkeringsplassen skimtet vi slottet flere hundre meter unna. Det var i en økende opprømt stemning jeg gikk mot slottet. Det gikk fort opp for meg at jeg hadde faktisk hadde oppdaget en uvurderlig skatt. Vi brukte litt tid på å finne inngangen. Her har dere noen bilder fra hvordan slottet ser ut fra utsiden.

Her ser jeg at det er på sin plass med litt informasjon om Rundale Palace. I følge wikipedia ble palasset bygget av hertugen av Courland, Ernst Johann von Biron, i tidsperioden 1736-1740. Courland var et hertugdømme som dekket halvparten av den sørlige delen av Latvia i perioden 1561-1795. Rundale er et av to store slott fra Barokken som ble bygd av denne hertugen, det andre heter Jelgava. Slottet har fungert som militærsykehus under Napoleonskrigen og under første verdenskrig. Slottet fungerte også som kommandantbolig under andre verdenskrig. I tillegg har bygget fungert som skole. Mellom 1972 og 2004 gjennomgikk slottet en omfattende restaurering og nå skinner det i all sin prakt og er virkelig en kjempeopplevelse.

Vel inne ble jeg både lamslått og overveldet. Ikke bare over hvor flott dette slottet er. Jeg smilte fra øre til øre mens jeg gikk rundt på slottet. Grunnen til det var at, foruten personalet, var vi helt alene. Dette sto i stor kontrast til besøket min kone og jeg avla på Versailles i fjor (som du kan lese om her: Paris: Versailles), der det krydde av mennesker. Her har dere noen bilder av de mest imponerende rommene.

Rundale var en drøm fra en svunnen tid. Jeg vil absolutt anbefale de som er på storbyferie til Riga å sette av en dag til å kjøre bil og blant annet besøke dette slottet. Slott og palass fra barokken vil jeg gjerne skrive mer om i et senere innlegg. Jeg elsker alt fra barokken. Jeg vil avslutte innlegget med de siste bildene fra Rundale, og jeg er sikker på at parken blir enda flottere når alt er i full blomst i sommerhalvåret.

6 kommentarer om “Latvia – den tredje dagen. Rundale Palace

 1. Marianne - Glimt av verden april 7, 2019 kl. 2:04 pm

  Så flott! Jeg ante ikke at noe sånt fantes i Latvia.

  Jeg har visst aldri reflektert over forskjellen på slott og palass, men da jeg leste det du skrev, tenkte jeg umiddelbart på slottet i Oslo, som jo har betegnelsen slott. Jeg måtte google, og dette fant jeg på Wikipedia:

  «Palass er et bygg som svarer til slott, dog med den forskjellen at palasset ligger i en by eller i et bymiljø. Palasset har som hovedregel ingen park. Palass har dog ofte en hage. Et palass kan ligge helt ut mot gaten, som vi kan se i Stockholms Arvefyrstens palass, eller tilbaketrukket som Det kongelige slott i Oslo, Buckingham Palace i London eller Elyséepalasset i Paris.

  Versailles var opprinnelig et slott, men urbaniseringen gjorde det til et palass over tid. At ordet slott brukes om Det kongelige slott og Akershus slott i Oslo og Kungliga slottet i Stockholm er av tradisjonsmessige årsaker.»

  Det var jo oppklarende!

  Hilsen språknerd

  Liker

  • verdensnerden april 7, 2019 kl. 5:02 pm

   Ja det det er helt utrolig. Jeg søker alltid å finne noe nytt som kan fortelles slik at noen kanskje blir inspirert til å gjøre noe utenfor boksen. Ja jeg leste definisjonen og forskjellen mellom slott og palass i Wikipedia. Visste ikke om forskjellen før jeg satte meg inn i det nylig.😀

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Latvia – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s