Årets vårtur går til….. Paris!

Da har vi endelig bestemt oss for å reise til Paris i slutten av mai. Barnevakt er i boks, takket være kjærkommen bistand fra barnas besteforeldre. Vi har snakket om det lenge, at vi skulle ta en tur kona og jeg, som en feiring av vår ti års bryllupsdag. I tillegg blir turen en 40-års gave til meg. Jeg ønsket meg dette. Jeg har aldri opplevd Paris. Det nærmeste jeg har vært Paris til nå, har vært en mellomlanding på Charles de Gaulle flyplass og en rask tur gjennom byen med tog og metro, mot slutten av en interrailtur for veldig mange år siden. Pengene var brukt opp, derfor fikk jeg ikke sett noe av byen. Nå skal vi endelig dit! Jeg syns nesten at det er litt flaut å ikke ha vært der, til selverklært verdensnerd å være. Føler egentlig at jeg har vært altfor lite i Frankrike, det er mye jeg gjerne skulle ha besøkt der. Dere får lese mer om dette i min kommende bloggartikkel om Frankrike

Jeg vil derfor ikke besøke noen nye regioner på denne turen og holder meg i provinsen Île de France. Fokuset blir derfor Unescos verdensarvsteder og flest mulig høydepunkter generelt, av de som er markert i nomadmania.com. Jeg har derfor kommet fram til at jeg får besøkt fire slike punkter på UNESCO sin verdensarvsliste.

Den første og mest åpenbare severdigheten som er beskrevet på Unescos liste er Paris Banks of the Seine. Dette er bykjernen i Paris – selve hjertet – der mange av de viktigste landemerkene i Paris ligger. De mest kjente er Eiffeltårnet og Notre-Dame. I følge mosttraveledpeople.com er dette det nest mest besøkte stedet på Unescos verdensarvsliste etter Tower of London. På denne nettsiden har du en meny som heter my scorecard. Denne har blant annet en oversikt over de mest besøkte verdensarvstedene, hvilke jeg har besøkt, og hvilke jeg ikke har besøkt, rangert etter hvor mye eller lite besøkt disse stedene er generelt. Av de stedene jeg enda ikke har besøkt, troner Paris Banks of the Seine øverst.

Nummer to på mitt scorecard av verdensarvsteder jeg ikke har besøkt er Palace and Park of Versailles. Versailles er verdens største palass. Versailles var Frankrikes maktsentrum – fra 1682 med Solkongen og frem til 1789 med den franske revolusjon. Utenfor palasset er det også et enormt parkanlegg, preget av strålende og skinnende overdådighet. Versailles er min største drøm når det gjelder Frankrike, da jeg elsker alt som er pompøst og storslagent. Gleder meg veldig.

Videre er det to områder på verdensarvslista som jeg mest av alt må besøke for kvantitetens del. Altså rett og slett for å få flest mulig verdensarvsteder krysset av på min liste. Den ene er Routes of Santigo de Compostela in France som er spesielle stoppesteder i Frankrike på pilgrimsveien til den hellige by Santiago de Compostela i Spania. Det ligger midt i Paris – ikke langt fra Notre-Dame – og heter Saint Jacques Tower. Tårnet er stengt for omvisning utenom sommersesongen, så jeg må huske å ta på det og ta et bilde utenfor, det teller vel. Pilgrimsreisen starter jo utenfor bygget.

Det siste verdensarvstedet jeg regner med å få med er The Architectural Work of Le Corbusier, an Outstanding Contribution to the Modern Movement. Le Corbusier var en av pionerene på området moderne arkitektur. Hans bygg ligger flere steder i verden, blant annet to bygg i Paris og et rett utenfor. Jeg regner med å få besøkt disse to byggene i Paris i løpet av oppholdet.

Av områder på Unescos verdensarv som ikke ligger så langt fra Paris har vi Amiens og Chartres Cathedral, Palace and Park of Fountainebleau, Province town of Medieval Fairs, Champagne Hillsides Houses and Cellars og ikke minst Cathedral of Notre-Dame, Former Abbey of Saint-Rémi and Palace of Tau, Reims.  Den sistnevnte har jeg hatt lyst til å besøke en stund, spesielt av den grunn at den nå vil havne høyere opp på min liste, altså et av de mest besøkte Unesco verdensarvstedene jeg ikke har vært i, men jeg ser at det fort vil ta en halv dag, noe som vi ikke har denne gangen. Fountainebleau ser også spennende ut, men det får forbli på listen over gode grunner til å returnere til byen.

I tillegg har Paris selvsagt flere velkjente høydepunkter som jeg ønsker å få med meg. De stedene som peker seg ut, som ikke er nevnt enda, men som jeg tenker å besøke, er Triumfbuen, Pantheon og Sacré-Coeur. De virker som imponerende bygg,  som også min kone har nevnt for meg (hun har vært i Paris før), og som jeg naturligvis nå har lest meg litt opp på. Jeg skulle også gjerne besøkt Louvre, men vi har snakket om det, og frykter at det vil ta for mye tid, vi har kun tre og en halv dag til rådighet totalt på denne turen. Vi får forhåpentligvis besøkt dette museet ved en senere anledning. Vi skal imidlertid utforske området og bygget. Vi har også blitt enige om å unne oss en kveld med show på den kjente nattklubben og kabaretscenen Moulin Rouge. Hun får se glitter, glamour og dansing, jeg får oppleve sensuelle halvnakne damer. Bra deal sier nå jeg. I tillegg til alt dette blir det en del spasering generelt i byen, noe shopping (i følge fruen) og kafebesøk. Montmartre er visst fint for dette formålet. Mulig også en båttur på Seinen. Virker det hesblesende og tettpakket, sier du? Ikke for meg, for det er kvantiteten, og antall steder som teller.

 

 

2 kommentarer om “Årets vårtur går til….. Paris!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s