Polen

Jeg har vært tre ganger i Polen. Dette er et land som har gitt meg mange positive overraskelser, det er billig, og landet har mange steder jeg godt kunne tenkt meg å besøke i fremtiden.

Det første gangen jeg var der var i forbindelse med min interrailtur i 2001. Jeg kom fra Berlin med nattoget til Warszawa, og dro deretter sørover med nattoget mot Praha. Jeg tilbrakte med andre ord en hel dag i Warszawa. Da jeg kom ut av stasjonen ble jeg umiddelbart oppmerksom på en enorm bygning, som en konkret påminnelse om Polens nære kommunistiske historie. Bygningen er nå Palace of Culture and Science. Jeg ruslet gjennom Saxon Garden, tok en liten avstikker til presidentpalasset og endte opp i Gamlebyen der jeg tilbrakte kvelden. Det inntrykket jeg fikk av Warzawa var kort oppsummert at dette er en veldig stor by som jeg ikke fikk oversikt over på denne korte tiden.

 

I 2012 overasket min kone meg med en storbyferie til Poznan. Norwegian har mange flyruter til Polen og dette var en av byene vi kunne besøke. Det var for øvrig også den billigste flyturen vi kunne få. Byen er ganske stor med over 500.000 innbyggere. Den ligger ganske langt vest, og var i sin tid en del av det tyske riket. Byen bærer preg av det. Jeg stortrivdes i byen, og syntes først og fremst at det var en svært koselig by. Særlig gamlebyen gjorde inntrykk. Cytadela parken var også fin å rusle i. Anbefales!

To år senere, sommeren 2014, dro vi hele familien – sammen med svigerfamilien – til trippelbyen. Trippelbyen består av de tre byene Gdansk, Sopot og Gdynia, som henger sammen via et godt utbygd bussnett og ikke minst lokaltogbane.  Tilsammen bor det over 1 million mennesker i disse byene. Vi overnattet i Sopot, tror det var 5 netter til sammen. Sopot er en turistby med bra strender, mye kule restauranter, butikker og uteliv. God stemning. Vi var i tillegg en dag i Gdynia, som blant annet har et enormt kjøpesenter og litt mer urørte strender. Vi spiste også mat der, men jeg ble ikke spesielt imponert over denne byen. I andre enden av skalaen ligger Gdansk, som jeg forelsket meg helt i. Vi besøkte Gdansk to ganger. Utrolig sjarmerende gamleby, med et stort vakkert torg i sentrum. Flere koselige kafeer og restauranter og svært livlig i gatene.

Jeg drar gjerne tilbake til Polen. Landet er lett tilgjengelig med mange billige flyruter. De byene som kommer høyest på ønskelisten er Krakow, Wroclaw og Lublin, men også de mindre byene som med verdensarvstatus som Torun og Zamosc virker svært interessante. Av andre steder jeg må besøke er den store konsentrasjonsleiren Auschwitz, det er en såpass viktig del av vår nære historie, og bør være obligatorisk. Wieliczka saltminene har jeg også lyst til å besøke. Hvis jeg skal velge, så tenker jeg nok at neste tur går til Krakow, som også er en by på verdensarvslisten. Jeg har hørt mye bra om denne byen, og blir helt sikkert ikke skuffet dersom jeg tar en tur til Krakow i dette enormt undervurderte landet.

4 kommentarer om “Polen

 1. Marianne - Glimt av verden mai 8, 2018 kl. 9:42 pm

  Jeg har vært i Polen tre ganger og besøkt mange av stedene du nevner her – Kraków, Wieliczka, Auschwitz, Torún, Gdansk og Sopot, i tillegg til noen andre plasser. Polen er et fint land å reise rundt i, med mange fine perler, god mat og ålreite priser.

  Likt av 1 person

  • verdensnerden mai 9, 2018 kl. 8:51 am

   Helt enig at det er veldig fint. Har du noen favoritter?

   Liker

   • Marianne - Glimt av verden mai 9, 2018 kl. 8:08 pm

    Likte gamlebyen i Gdansk veldig godt, og saltgruvene er imponerende! Kan også anbefale Slowinski nasjonalpark nord i landet.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s