Fosser

Fosser er på et vis naturens dronninger. Fosser har alltid fascinert meg. De enorme kreftene, den imponerende høyden, den mektige og storslagne naturen. Jeg liker synet av vann. Vann i rask bevegelse, med voldsom kraft gir meg nærmest en euforisk naturlig rus. Jeg har derfor lest meg litt opp om fosser, og tenkte å dele dette med dere.

Størrelse på fosser er som oftest klassifisert på tre måter. Den første er høyde. Her snakker vi om sammenhengende høyde på fossen og frittstående fall. Den sammenhengende høyden er mest vanlige måten å måle fossen på. Den andre måten er bredde, som er noe sjeldnere å snakke om, men som er det som ofte karakteriserer de virkelig mektige fossene i verden. Den siste måten å regne på er vannføring i kubikkmeter per sekund, det er det vanskelig å finne noe lister over, men mange artikler om fosser nevner det i en bisetning. I tillegg er det diverse rangeringer av de vakreste fossene uavhengig av disse målene, både nasjonalt og internasjonalt som som ofte basser seg på beliggenhet og på hvilken måte fossen renner i kombinasjon med størrelsen.

I følge Wikipedia kan du dele fossenes form inn i følgende åtte typer:

 • Blokk: Vatnet fell frå ei relativt brei elv. Fossen er breiare enn han er høg. Fossen må ikkje vere samanhengande frå side til side.
 • Kaskade: Vatnet renn nedover ei rekkje steinar, berg eller ei ru overflata av noko slag. Vassfallet kan vere både slakt og bratt.
 • Katarakt: Langstrakte fossar eller stryk i større elvar. Mest kjent er Nilen som i alt har seks stykk mellom Khartoum og Aswan.
 • Vifte: Vatnet spreier seg ut horisontalt i fallet medan det er i kontakt med grunnfjellet.
 • Hestehale: Det fallande vatnet har noko kontakt med grunnfjellet, før det mistar kontakten.
 • Stupfoss: Vatnet fell vertikalt og har ikkje kontakt med grunnfjellet.
 • Segmentert: Fleire klart fråskilde fossefall ved sida av kvarandre.
 • Fleirtrinns: Vatn fell i fleire fall.

Så la meg først si litt om de høyeste fossene i verden. Det er mange som diskuterer hvilke som skal innlemmes, blant annet fordi noen fosser kun renner på tider av året med høy vannføring.  Norge er svært godt representert når det gjelder fosser. Aller høyest er Angel Falls i Venezuela, den soleklare vinneren. Dypt inn i jungelen uten veiforbindelse ligger denne fossen. 970 meters høyde, totalt sett. Dette er også den fossen med høyest frittstående fall. En av mine store drømmer er å få oppleve denne! Andre plass går til Tugela Falls i Sør-Afrika; ikke langt fra staten Lesotho (948 m). På tredje plass kommer Tres Hermanas Peru – 919 m. Videre kan jeg liste opp: 4. Olo’upena Hawaii (900 m), 5. Yumbilla i Peru (896 m), 6. Vinnufossen Møre og Romsdal (860 m), 7. Balåifossen i Hordaland (850 m), 8. Pu’uka’oka i Hawaii (840 m), 9. James Bruce i British Colombia, Canada (840 m) og Browne falls i New Zealand (836 m). Videre har Norge 11. Strupenfossen, 12. Ramnefjellfossen, 15. Mongefossen, 18. Kjelfossen, 22. Ølmåafossen, 24. Kjeragfossen, 30. Døntefossen, 31. Frufossen og 32. Spirefossen. Så basert på Wikipedia er Norge i verdenstoppen når det gjelder høye fosser. Alle ligger i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Ser derfor at en tur til Vestlandet for å besøke disse fossene er noe jeg må gjøre i nærmeste fremtid.

Jeg har selv flere reiseminner, det aller største øyeblikket med en høy foss er Yosemite Falls. Denne fossen er på et 20. plass når det gjelder sammenhengende fall (739 m), men når det gjelder frittstående fall er den på 3. plass i verden (436 m). Et fantastisk skue. Legger ved bilde her. Yosemite National Park har et enormt område med flere vakre fosser, der de mest kjente heter Brideveil Falls (188m), Chilnualna Falls (212m) og Vernal Falls (97). Denne nasjonalparken er også kjent for sine enorme Monolitter som du gjerne kan lese om en annen gang.

Når det gjelder de bredeste fossene har Conservation Institute laget en fin liste over de ti største. Den aller største er Khone Falls i Laos i Mekongelven. Den er over 10.000 meter bred og den absolutt bredeste, men langt fra den mest imponerende siden den ikke er så høy. På andre plass har vi Salto Para i Venezuela; 5600 meter bred. På tredje plass finner vi Konguo falls i Gabon. Videre vil jeg selvfølgelig ta med de mest imponerende fossene, når man kombinerer bredde med høyde. Min største opplevelse med fosser er helt klar Iguazu falls som er på grensen mellom Argentina og Brasil. Et virkelig imponerende skue og den fjerde bredeste fossen i verden. Her har dere noen bilder.

Videre har vi på syvende plass; Victoria Falls på grensen mellom Zambia og Zimbabve, som er den store drømmen jeg har om å få se og oppleve fosser på nært hold, ved siden av Angel Falls. Dette er også i nærheten til det eneste kvadripunktet mellom stater i verden, noe jeg skal skrive om ved et senere innlegg. Den mest kjente fossen i verden er kanskje Niagara Falls, på niende plass. Der har jeg også vært, lest gjerne mitt innlegg om dette i Canada. Har dessverre ikke noe bra bilde, derfor, legger i stedet med et bilde av meg ved Cumberland falls i Kentucky, som også kalles for little Niagara.

received_10211877560189611.jpeg

En nettside som heter World of Waterfalls har laget en liste over de ti mest imponerende fossene i Europa. Fire av dem ligger i Island; Dettifoss, Gullfoss, Haifoss og Skogafoss. De norske Langfossen og Mardalsfossen ligger også på denne listen. På tiende plass ligger den fossen jeg fikk besøkt i sommer, nemlig Rheinfalls i Sveits. Les gjerne og se bilder og film av det her: Bodensjøen – dag 1. Den største opplevelse med foss i Europa.

Denne fossen kniver med med Dettifoss og en norsk foss om å ha den største gjennomstrømningen av vann i sekundet. Nå lurer du sikkert på hvilken foss dette er?

Riktig svar er Sarpefossen i Sarpsborg. Derfor ble jeg selvsagt nødt til å dra til Sarpsborg denne sommeren. Se gjerne bilder og les om det her: Fra Pinsetur til Paristur. Her har du også bilde.

I fjor sommer besøkte jeg Blåfargeverket på Modum, kom jeg på nå helt til slutt. Ved dette idylliske området ligger Haugfossen som er 39 meter høy. Jeg klarer ikke å finne data på dets bredde eller kubikkmeter per sekund, for det er ikke akkurat høyden som imponerer, men bredden. Irriterer meg grenseløst at jeg ikke finner disse tallene. Bredeste jeg har sett så langt i Norge i hvert fall. Her har du to bilder.

Mitt siste store opplevelse med fosser var februar 2019 med besøk til Europas bredeste foss nemlig Venta Rapids som du kan lese om her: Latvia – Kuldiga og Venta Rapids. Den er absolutt ikke høy men likevel imponerende med sine 249 meter i bredde. Bare se.

20190225_153358.jpg

Denne sommeren 2020 ble det besøk av en del norske fosser. Jeg kjørte forbi flere fosser i Romsdalen og det største opplevelsen her ble besøk av verdens 15. høyeste foss: Mongefossen. Jeg fikk også sett en del spektakulære fosser i Geiranger på samme tur. Her vil jeg spesielt nevne de syv søstre og Friaren. Ikke noe bra statistikk her men kule å se på.

IMG_8928.JPG.jpg

Så hva blir mitt neste reisemål for å få sett enda flere majestetiske fosser? Vet ikke helt, men jeg har aldri vært i Island (nytt land – antallet teller, som dere vet!!) som jeg ser nå har hele fire av de ti mest imponerende fossene i Europa. Ser for meg at det ikke er lenge til Island får et besøk. I tillegg, drømmer jeg om en reise til Hawaii, som er en av de tre statene jeg ikke har vært i enda (i USA), og har den fjerde høyeste fossen i verden (900 m) – som jeg skrev om tidligere i innlegget. Kona er positiv til Hawaiiferie, tenker det er mye annet enn fosser og antall stater som kan lokke med familien til Hawaii. Her er det lommeboka som har noen små begrensninger… På Hawaii er det for øvrig også vulkaner, et annet naturfenomen jeg vil beskrive i et senere innlegg. Island har jo som kjent også vulkaner, så det blir nok Islandsferie før det blir Hawaii, med mindre vi vinner i Lotto. Har dere noen tips om fosser jeg bør se? Del gjerne her.

16 kommentarer om “Fosser

 1. gronneskoger april 15, 2018 kl. 5:55 pm

  Hei. Fin lesning.
  Både bredde og vannføring vil sikkert ofte variere.
  Du vil kunne få en pekepinn på fossen i Modum ved å måle bredden i et flyfoto, selv om det ikke blir offisielle tall

  Likt av 1 person

  • verdensnerden april 16, 2018 kl. 7:45 am

   Hei. Godt tips, men er ikke lett å få det nøyaktig med flyfoto. Ut i fra min inntrykk gjennom flyfoto er Haugfossen på sitt bredeste 50-60 meter bred. Skulle gjerne hatt oversikt over de bredeste fossene i Norge. Kanskje Norges Vassdrags- og energidirektorat har oversikten. Dette bør jeg finne ut av.

   Likt av 1 person

 2. Tilbaketråkk: USA – Verdensnerden
 3. Tilbaketråkk: Sveits – Verdensnerden
 4. Tilbaketråkk: Norge – Verdensnerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s