Endelig tur – Nordvestlandet

Dette året har vært meget spesielt år, og det har vært sagt til det kjedsommelige. Resultatet har blitt et meget passivt år for min reiseblogg og drømmer om reiser utenlands har blitt satt på vent. Vi hadde heldigvis ikke bestilt noe da planen var å sette av penger til den store turen til USA sommeren 2021, om det blir USA er en annen diskusjon. Nå har vi endelig bestilt tur, og gløden kommer tilbake. Nå som hvert fall Norge gradvis åpner opp, blir det tur i Norge, nærmere bestemt Nordvestlandet. Jeg har reist alt for lite i Norge da fokuset ofte har vært på å nerde i verden. Men i år blir det nerding i Norge.

Om ikke lenge kjører vi første dagen til Vinstra. På veien vil vi ha en full dag på Hunderfossen familiepark. Vi har vært der noen ganger tidligere men det begynner å bli noen år siden nå. Det blir mye moro for familien.

Dag to kjører vi videre til Åndalsnes. Første stopp på veien blir å stoppe for se om vi ser Mongefossen. Dette er den 15. høyeste fossen i verden og det fjerde høyeste frie fallet i verden. Det er riktignok fire fosser i Norge som er høyere, men de er ikke på vår tur. Som noen av dere vet er jeg spesielt opptatt av fosser og har skrevet et lengre innlegg om verdens fosser tidligere. Nå er det koblet til et vannkraftanlegg til denne fossen som har påvirket vannstanden slik at det har vært ganske tørt på sommeren. Men jeg håper jeg får sett litt vann som renner.

Ikke langt derfra ser du Trollveggen. Trollveggen ser du kanskje best fra Trollveggen besøkssenter. Et flott sted til å strekke bena. Derfra kjører vi videre til Åndalsnes for innsjekking. Vi må ut å se naturen. Vi vurdere å gå tur til Litlefjell som er ganske enkel for familier. Alternativt kan vi gå opp til Rampstreken som er et spektakulært utsiktspunkt over Ålesund etter en bratt tur opp. Etter å ha kommet på plass håper jeg å få lurt meg unna for å se på Rødven Stavkirke som ligger et kvarter fra der vi skal overnatte. Som verdensnerd har jeg en drøm om å besøka alle Stavkirkene i Norge. Av de 28 stavkirkene i Norge har jeg besøkt 10 av de og hvis jeg er heldig får jeg besøkt tre nye( Rødven, Lom og Reinli). Utover kvelden når vi skal spise kunne jeg tenkt meg å besøkt Tindesenteret som er et moderne museum med fokus på fjellklatring.

Etter en god natts søvn går turen videre mot Ålesund som vi skal overnatte i 2 netter. Vi tar her i liten omvei via Trollstigen som er en av de mest kjente og skumle bilstrekningene i Norge. Her er det en topp moderne kafe og en del utsiktspunkter. Litt semere er det ikke lenge før vi kommer til Gudbrandsjuvet som er en jettegryte som også er verdt et stopp. Deretter ankommer vi Ålesund. Byen opplevde en ødeleggende brann 1904. Kort tid etterpå ble byen gjenoppbygd med håndverkere og arkitekter med internasjonal inspirasjon. Byen er derfor kjent for sin konsentrerte bygningsmasse i jugenstil. Dette gleder jeg meg til å se. Den andre dagen er det store målet Atlanterhavsparken. Atlanterhavsparken er et kombinert akvarium og dyrehage som presenterer det marine liv i Atlanterhavet. Utenom fisk og krepsdyr kan du også finne oter, pingviner og seler. Håper at hele familien koser seg. Hvis vi fortsatt ønsker å lære noe etter dette besøket kan vi kanskje Jugenstilsenteret for å lære mer om jugendstilen.

På vei hjemover skal vi holde oss lenger sør. Etter å ha kommet ut av byen tar vi ferjen over storfjorden fra Magerholm til Sykkylven. Ferjen tar et kvarter og går ofte. Deretter kjører vi en times tid til Hellesylt. Det ser ut som en koselig plass med en imponerende foss. Derfra skal vi gjøre noe av det jeg gleder meg mest til. Vi skal nemlig ta bilferge langs Geirangerfjorden fra Hellesylt til Geiranger. Dette er kanskje den strekningen som er mest ikonisk når du ser for deg norsk fjordturisme. Der tenker jeg at det blir mange flotte bilder.

Fra Geiranger skal vi kjøre mot Lom der vi skal overnatte. På veien dit kjører vi innom Dalsnipa som har en fantastisk utsikt over Geirangerfjorden. På toppen ligger det et helt nytt bygg med kafe, souvenirbutikk og en helt utrolig utsiktsplattform. Dette stedet er helt nytt og kalles Geiranger Skywalk. Vel framme i Lom satser jeg på å besøke Lom stavkirke. Ellers kan du besøke Norsk Fjellsenter som viser naturen i fjellet. Senteret ble oppført i fjor og tilbyr mange spennende aktiviteter for barn. Lom har også et kjent bakeri som alle må stoppe opp for.

Lom er det nærmeste tettstedet til Galdhøpiggen. Vi skal ikke gå Galdhøpiggen men vi har meldt oss på en guidet tur ved Juvasshyttea. Klimapark 2469 har guidede turer tilpasset familier. Deler av den ene turen går i en utgravd istunell. Etter det skal vi videre til Beitostølen der vi skal overnatte. Kanskje vi avslutter dagen med bading i hotellets svømmebasseng.

Beitostølen er den siste overnatting vi skal ha. Vi har ikke helt bestemt oss for hva vi skal gjøre siste dagen. Det er flere turmuligheter der. Noen venner har tipset om en tur opp Bitihorn, men vi tar det litt på sparket. Ellers har de en slags akebakke på en bobbane som høres kult ut. Du kommer opp med stolheis. På vei hjem har jeg lyst til å besøke en av Stavkirkene i Valdres jeg ikke besøkt som er Reinli og Hedalen. Reinli er nok den som er mest aktuell. Deretter kjører vi hjem.

Det er lenge siden jeg har hatt en slik Norgesferie. Nå er det sånn i år og jeg gleder meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s