Sentral-Asia del 1 Usbekistan

Endelig var det klart for en av mine store drømmeturer. Jeg og min far er nå tilbake fra Sentral-Asia med seks dager i Usbekistan to dager i Kirgisistan og to dager i Kasakhstan. Byene vi besøkte var Bukhara, Samarkand, Tasjkent, Bishkek og Almaty.

Men først en ganske lang flytur. Vi reiste torsdag ettermiddag. Flyet gikk til Istanbul internasjonale flyplass. Her måtte vi vente i seks timer. Selv om det er den flotteste flyplassen jeg har opplevd var det hardt å tilbringe seks timer på flyplassen på natten. Videre gikk flyet fire timer til Bukhara.

Bukhara viste seg å være helt magisk. Vel framme på den lille flyplassen skulle vi ta taxi til hotellet i nærheten av gamlebyen, 20 minutters tur. Vi hadde i forkant fått vite at en slik tur kostet maks 50.000 Usbekiske Som. Eller 50 kroner. Noen prøvde seg på 100.000, men vi sto fast på vårt og fikk for 50.000. Da var det en som ropte og tilbød seg å kjøre oss for 30.000 men vi gikk i bilen til 50.000. God på plass i bilen viste vi sjåføren hvilket hotell vi skulle til. Han tok faren min sin telefon. I ettertid ble dette en telefonregning på 1250 kroner. Streaming i Usbekistan med norsk abonnement er med andre ord ikke lurt.

Bukhara er en svært gammel by og arkeologiske funn tyder på at byen har røtter tilbake til 600 før Kristus. Byen ble nærmest fullstendig rasert under Gjengis Khan 1220. Strategisk plassert langs silkeveien var Bukhara det viktigste senter for handel, kultur og religion. Fortsatt er byen Sentral-Asias viktigste by for Islam. Flere av bygningene i Bukhara ble bygd på 1400-tallet. Gamlebyen i sentrum er ganske konsentrert og det meste er i gangavstand. Et besøk i Bukhara føles som man går flere hundre år tilbake i tid. De to dagene vi var der besøkte flere madrasser(islamske læresteder), moskeer og basarer. For de som liker shopping er Bukhara det stedet der du bør kjøpe silke produkter, alt fra skjerf til silketepper. Utrolig spesielt.

Vi tok toget videre til Samarkand. Toget til Samarkand tar to timer. Samarkand er Usbekistans nest største by også sentralt plassert langs silkeveien. Byen fungerte som hovedstad under Timurid dynastiet 1370-1507, et enorm område i Sentral-Asia. Grunnleggeren av dette dynastiet het Timur Lenk. Resultatet av dette dynastiet er flere spektakulære monumenter.

Det aller viktigste monumentet i Samarkand er Registan Square. Registan er en samling med tre enorme madrasser, der den ene er fra 1400-tallet og de to andre er fra 1600-tallet. Registan har i flere år vært på min «bucket list» og en stor drøm som gikk i oppfyllelse. Bildene taler for seg. På kvelden har Registan et lysshow som er ganske stilig.

Av andre viktige severdigheter Samarkand har å tilby har vi Bibi Khanym moskeen, Ulugh Beg observatoriet, Shar-i-Zindar mausoleene og Gur Emil Mausoleet. Spesielt mausoleene var etter min mening verdt å få med seg. Gur Emil Mausoleet er gravstedet til den store hærfører Timur Lenk og hans nærmeste familie. På et tidspunkt på 1500-tallet styrte Timurid dynastiet et område som inkluderer alle 7 stan landene, dagens Tyrkia, Iran, Irak, Georgia, Aserbajdsjan og Armenia. Hovedstaden for dette enorme området var Samarkand og resultatene av dette dynastiet var enorme riker og enestående arkitektur.

Vi tok deretter toget vider til Tasjkent, en togtur på to timer. Tasjkent er Sentral-Asias største by og har en befolkning i underkant av 3 millioner. Store deler av byen ble ødelagt av jordskjelv 1966 og byen er en spennende blanding av gammel arkitektur, sovjetisk arkitektur og moderne by. Byen har et godt utbygd kollektiv system som er svært billig. Metroen i byen som ble bygd etter jordskjelvet er en attraksjon i seg selv og svært brukervennlig. Vi var da litt leie av å se eldre arkitektur og fokuserte på den moderne og sovjetiske delen av byen. Av opplevelser vi hadde vil jeg spesielt nevn metroen. Markedet var og spesielt. Generelt vil jeg si jeg likte stemningen i byen og variasjonen som byen tilbydde. Jeg elsker Tasjkent uten å sette fingere på noe spesielt. Jeg vil svært gjerne tilbake.

En kommentar om “Sentral-Asia del 1 Usbekistan

Legg igjen en kommentar