Latvia neste!

Som jeg nevnte i mitt forrige innlegg, har det vært En periode da alle reiseplaner settes på vent.  Jeg fortalte også i det innlegget at jeg planla en tur til et baltisk land med min yngste datter. Turen er nå heldigvis bestilt og vi reiser til Latvia allerede nå førstkommende fredag. Latvia er relativt ung som selvstendig nasjon, fra 1991 og  Sovjetunionens oppløsning. Det var også en egen stat mellom 1918-1945, eller mellomkrigstiden som denne perioden som kjent også kalles. Jeg ønsker å reise dit av flere grunner. Først og fremst er det enkelt å komme seg dit, både på grunn av praktiske årsaker med flytider og på grunn av pris. Av de baltiske landene har jeg tidligere vært i Estland to ganger, slik at valget sto mellom Latvia og Litauen. Utslagsgivende ble denne gangen flytid og barnevennlighet. Sjarmen med de baltiske statene er ikke etterdønningene etter deres kommunistiske fortid, men historiske byggverk og minnesmerker fra tsartiden, altså fra før 1917. Også noen moderne byggverk som er reist etter kommunismens fall. Da dette altså er et land jeg aldri tidligere har besøkt kan jeg krysse av dette som land nummer 44 som jeg har vært i. Jeg flyr på oppsamlede bonuspoeng og betaler kun skatter og avgifter for flyturen. Derfor blir det mellomlanding begge veier i Arlanda, Stockholm, forøvrig en flyplass jeg aldri har besøkt før. Det gjør ingen ting da det blir en avkrysning for ny flyplass i Nomadmania. Vel framme, på enda en ny flyplass i Riga – check – skal vi videre til en by som heter Jürmala. Dette er en badeby som ligger 20 minutter med tog eller buss fra Riga. I tillegg til nok en avkrysning i nomadmania.com for byer, har også denne byen et  fint hotell som heter Jürmala Spa Hotel, som jeg innbiller meg er barnevennlig. Jentene har nemlig kost seg på slike hoteller før. Vi må selvsagt legge inn noen timer her og der med bading. Gjerne på slutten av en lang dag.

Første dagen blir i stor grad en transportetappe. Deretter har vi tre dager i Latvia. Planen min er å besøke Riga to dager og leie bil en dag. Jeg foretrekker å sette av litt tid på storbyferiene til å se litt mer av landet også. De to første dagene reiser vi altså inn til hovedstaden Riga som ligger 20 minutter unna med tog. Jeg ser for meg at vi bestiller en «hop on hop of» buss slik at vi kan komme oss raskt rundt, få et overblikk, og se på de viktigste høydepunktene. Vi, eller nærmere bestemt jeg, må innom og besøke Freedom monument, bygd etter kommunismens fall og noen kirker, for eksempel domkirken (fra år 1211) og Peterskirken (fra 1408), som ligger i gamlebyen. Markedet og det moderne biblioteket er også av interesse da de alle er punkter på nettsiden nomadmania.com. Jeg fascineres av moderne byggverk og biblioteket ser spennende ut. Datteren min har bestilt tur til dyrehagen. På nettsiden virker den ganske bra slik at vi må prioritere dette. Det er dessuten et eget punkt for avkrysning. Videre har jeg lovet at vi skal få satt av tid til bading på hotellet en av ettermiddagene. Det er nok å fylle to dager med.

Den siste dagen har jeg plan om å leie bil. Jeg har i hovedsak to store reisemål for denne dagen. Det første er Rundale Palace. Dette er et av de to store barokke palassene i Latvia, det andre heter Jelgava. Jeg var nødt til å velge og velger Rundale da det ser finest ut med en storslagen park ut fra bildene jeg har sett. Elsker alt som er storslagent! Det neste store målet for bilturen er til en landsby som heter Kuldiga. Denne byen var en gang innlemmet i en del av hanseat-forbundet, på samme måte som Bergen var det. Den har søkt om å bli en UNESCOs verdensarv. I tillegg til å se ut som et veldig koselig sted, er landsbyen kjent for Europas bredeste foss (149 meter) – Venta Rapids. Selv om fossen er bred, er den ikke særlig høy, kun 2 meter. Det er kanskje denne fossen som jeg gleder meg mest til å besøke. Som noen av dere vet liker jeg Fosser.

Den siste dagen vil først og fremst brukes til å komme seg hjem etter en god frokost. Når jeg sitter på flyet på vei hjem, med en mellomlanding i Stockholm kan jeg tenke tilbake på at jeg har besøkt et nytt land, to regioner i nomadmania.com, flere steder av interesse, en vakker hovedstad som er på UNESCO sin verdensarvliste, et storslagent slott og en mektig foss. Og ikke minst en flott opplevelse sammen med min datter.

20190221_202201-e1550778930910.jpg

7 kommentarer om “Latvia neste!

    • verdensnerden februar 22, 2019 kl. 7:44 pm

      Tusen takk. Nå er vi framme. I morgen utforsker vi Riga.

      Liker

  1. RenatesReiser februar 24, 2019 kl. 10:02 am

    Så trivelig med far- og datterreise! Riga er en fin by som jeg har hatt gleden av å besøke et par ganger. Det høres dessuten spennende ut med billeie og å se steder litt utenfor selve byen. Håper dere har/har hatt en fin reise!

    Liker

    • verdensnerden februar 24, 2019 kl. 3:50 pm

      Ja det er ganske fint å ha en slik far- datter reise. Gjorde tilsvarende med eldstejenta i Budapest 2015. Fortsatt på tur. Ganske fornøyd med to dager i Riga. I morgen gleder jeg meg til å kjøre ute på landsbygda. Vi har det veldig flott.

      Liker

  2. Desirée travels februar 25, 2019 kl. 2:25 pm

    Høres helt herlig ut! Gleder meg til å høre mer om turen. 🙂 Hvor gammel er datteren din som er med på tur? Så koselig!

    Liker

    • verdensnerden februar 25, 2019 kl. 4:48 pm

      Har to jenter. 7 og 9. Denne gangen var det den yngste sin tur. 2015 var jeg i Budapest med eldstejenta. Har skrevet innlegg om det som heter Ungarn.

      Liker

Legg igjen en kommentar