Enklaver, Eksklaver og andre geografiske avgrensede områder

Definisjonen på enklaver er landområder som er fullstendig innesluttet av et annet lands område. De mest stringente tolkningene inkluderer ikke havområder, eksempelvis San Marino og Vatikanstaten. Jeg har imidlertid valgt å ta med disse her,  typiske eksempler er Gibraltar og Monaco. Disse områdene kalles for nestenenklaver. På samme måte kan du kalle Alaska og Danmark som nestenenklaver. Begge disse stedene har jeg vært foresten.

Mange eksklaver er ofte enklaver, men ikke alltid. En eksklave defineres som et område som er utenfor et lands hovedområde, som nevnte Alaska. Kaliningrad er derfor en en eksklave men ikke en enklave siden det grenser til to land. Gibraltar er både en enklave og en eksklave siden Gibraltar er Britisk område.

Jeg har har alltid vært fascinert av geografiske områder med spesiell status. De enklavene jeg har vært i er San Marino, Vatikanstaten og nylig Büsingen som jeg beskriver nedenfor. Alaska og Nord-Irland regnes også som nestenenklaver siden de grenser til kun ett land og ellers omsluttet av havområde, og jeg teller selvfølgelig disse også med, siden jeg er opptatt av kvantitet. Av andre tilsvarende områder med lignende status må jeg nevne at jeg har vært i Hong Kong og Macau, som tidligere kunne regnes som britiske og portugisiske enklaver, men ikke kan regnes som enklaver lenger siden de nå er en del av Kina. Utrolig fascinerende steder begge to.

Sommeren 2018 vi reise til Bodensjøen helt sør i Tyskland. Vi bodde i en landsby som heter Überlingen. Innleggene kan du lese om her: En kort rapport fra reisen til Bodensee. Da var mitt store mål å besøke det innesluttede landet Liechtenstein Bodensjøen dag 3: Reisen til Liechtenstein(del 2)som ikke er en enklave siden det grenser til Østerrike og Sveits. Spennende likevel å skulle besøke et land jeg ikke har vært i, tidligere, og som har en noe spesiell status. Det er dessuten et EFTA-land, jeg har bare Island igjen. Jeg hadde som mål å besøke enklaven Büsingen i løpet av den reisen. Reisen dit kan du lese om her: Bodensjøen – dag 1. Dette er en tysk enklave inne i Sveits. Det er også en region i følge nettsiden http://www.mosttraveledpeople.com. Ut i fra det jeg hadde lest om akkurat den enklaven, er det ingenting å se på der. Det viktigste er allikevel at jeg har vært i enklaven Büsingen. Jeg var også heldig som jeg fant et skilt som kan bevise at jeg har vært der. Vi kom aldri inn i landsbyene da den var stengt av veiarbeid dessverre.

received_10212413274622137.jpeg

Jeg syns det også er kult med nestennestenenklaver som jeg velger å kalle det. De er nesten nesteenklaver da det er landområder totalt omsluttet av et annet område, med unntak av et felt der det går en elv. Hvis du går over elven via en bru kommer du til samme landområde som nestennestenenklaven. Jeg besøkte to slike steder i 2018. Stein am Rhein er et svetsisk landområde på nordsiden av Rhinen totalt omsluttet av Tyskland foruten det sveitsiske området tilknyttet med en bru på sørsiden av Rhinen. Kult ikke sant. Veldig koselig landsby som du ser på bilde nedenfor. På samme ferie besøkte jeg også det eneste tyske landområdet på sørsiden av Rhinen totalt omsluttet av Sveitsisk område. Alle slike områder er listet opp som XL punkter i nomadmania.com. De ultimate stedene å besøke for Verdensnerden.

20180709_202040.jpg

Mine enklavedrømmer de nærmeste årene er i første omgang Gibraltar og Monaco. Drømmer også også om de spanske enklavene Ceuta og Melilla og Nord Afrika. Jeg har også lyst til å besøke det spesielle grenseområdet mellom Nederland og Belgia som hetter Baarle-Nassau og Baarle-Hertog som Bilivoka skriver så fint om her: https://bilivoka.com/nb/helt-i-grenseland/. Har dere noe erfaringer med enklaver, eksklaver eller andre spesielle geografiske områder? Del gjerne disse med meg.

5 kommentarer om “Enklaver, Eksklaver og andre geografiske avgrensede områder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s